Beregi Múzeum

A Beregi Múzeumot Csiszár Árpád református lelkész alapította 1963-ban. Az intézmény gyűjteményeinek egyes részeit – több ezer darabot számláló népművészeti anyagát, valamint művészi vasöntvény-kollekcióját – nemzetközileg is számon tartják.
A múzeum kiállításainak otthont adó vásárosnaményi kastélyt 1728-ban Lónyay László kezdte építtetni, jelenlegi barokk formáját pedig fia, ifj. Lónyay László alakította ki. A kastély lakói című tárlat az építtető Lónyay család, majd az épületet leányági örökösödés folytán lakó Vladár és Tomcsányi család emlékeit őrzi.
A tiszaháti falvak életének az egész évet átfogó vászonmunkák adták a keretét. A vászonból készült eszközök meghatározták az ott élők mindennapjait, megtalálhatók voltak a háztartásban, a gazdálkodásban és a viseletben. A Tiszahát népének kézimunkáit bemutató állandó tárlaton egyebek mellett ünnepi abroszokat, hímzett terítőket és komakendőket, díszpárnákat, valamint a gyászhoz és a temetkezéshez kapcsolódó kézimunkákat, így gyászabroszt, tükörre való gyászkendőt és ravatalterítőt is láthatunk.
Az eredeti beregi keresztszemes hímzések gyűjtésével és feldolgozásával a múzeum munkatársai évtizedek óta azon dolgoznak – kiadványok, előadások, kiállítások és szakmai tanácsadás keretében –, hogy az autentikus beregi népi mintakincs élővé, a mindennapok háztartásának részévé váljon.
A Bereg régészete című kiállítás az őskőkortól a 18. századig terjedő időszak kultúráinak tárgyi hagyatékából nyújt ízelítőt. A tárlat egyik látványossága a beregsurányi fazekasok által használt edényégető kemencék – ásatási eredményeken és néprajzi megfigyeléseken alapuló – méretarányos modellezése.
A beregi vasöntvények gyűjtését Csiszár Árpád még az 1960-as évek második felében kezdte el. A kollekció legszebb darabjaiból a múzeum állandó kiállításán láthatunk válogatást. A Csiszár Árpád-emlékszoba az alapító múzeumszervező tevékenysége mellett régészeti, néprajzi és teológiai munkásságát is bemutatja, a kastély pincéjében berendezett látványraktárban pedig a múzeum kerámia-gyűjteményét lehet megszemlélni.
A Beregi Múzeum régi beregi iskolát bemutató kiállítása a Rákóczi út 13. szám alatt található Máthé-kúriában látogatható.4800 Vásárosnamény, Szabadság tér 26.

Nyitva tartás:
Április 1. – Október 31.
hétfő: -
kedd – péntek: 8:30–16:30
szombat – vasárnap: 8:00–16:00

November 1. – Március 31.
hétfő – péntek: 8:00 – 16:00

+36 (45) 570 146
http://beregimuzeum.hu/
info@beregimuzeum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1552
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Iparművészet, népművészet

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Történelem, régészet

Vár, kastély

Néprajz, helytörténet

Kiállítások