Cifrapalota

A volt kecskeméti bérpalota, melyben hajdan lakások, üzletek és kereskedelmi kaszinó működött, 1902-ben épült nemzeti szecessziós stílusban. A homlokzati falsík majolikamezőin népművészeti motívumokkal keveredik az art nouveau ornamentikája. Jellegzetes a homlokzat hullámvonalú lezárása, valamint a Zsolnay porcelángyár készítette tetőcserepek, mázas homlokzatdíszek. Az épület legpompásabb terme a Pávás terem, amely a mennyezetet díszítő madarakról kapta a nevét.
A Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteménye 1983-tól kapott itt helyet, s a palotában további állandó, valamint időszakos kiállítások is megtekinthetők. A múzeum képzőművészeti kollekcióját Nemes Marcell műgyűjtő 81 alkotásból álló adománya alapozta meg, mely jelentős 19. századi alkotók munkáit tartalmazza. A gyűjtés további nagy egységeit a kecskeméti művésztelepen készült alkotások, valamint Tóth Menyhért festőművész életművének törzsanyaga képezik.
Az 1971-ben, Kunbábonyban feltárt avar kori fejedelmi sír temetkezési tárgyait bemutató állandó kiállításon egy, a 670-es évek táján eltemetett, magas rangú férfi mellett talált leleteket lehet megtekinteni. A 155 aranytárgy közül az ékkőberakásos aranyveretes öv, a kürt és az ivóedény, valamint a madárfejes jogar a legérdekesebb.6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–17:00

+36 76 480 776
www.muzeum.kecskemet.hu/cifra/index.html
cifrapalota.kecskemet@gmail.com

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
351
Kiskönyvtár
190 Cifrapalota - Képtár

TEMATIKA

Képzőművészet

Gyermekjáték, pedagógia

Történelem, régészet

Kiállítások