Dóm Múzeum

A pécsi Székesegyház mellett található boltíves átjáró előtt helyezkedik el egy modern stílusú épületben a Dómmúzeum, ahol a Székesegyház történetét és különleges középkori kőmaradványait bemutató állandó kiállítást tekinthetjük meg.
A templom többszöri átépítésen és stílusváltáson esett át a történelem folyamán. A 11. században egy tűzvészt követően román és gótikus jegyeket kapott, a 19. század kezdetén neogót stílusban alakították át, majd egy újabb, 19. század végi felújítás során értékes kőmaradványok kerültek elő. Az ekkor talált 12. századi figurális, festett kőfaragványok, bár egy részük a török hódoltság alatt nagy károkat szenvedett, mégis jelentős művészeti és történelmi értékkel bírnak.
A felújítás során a megtalált maradványokat nem kívánták beépíteni a templomba, azokat ideiglenesen a székesegyház magtárába zárták, később a püspöki könyvtár szobáiba és folyosóira, majd alagsorába kerültek. Végül – majdnem tizenöt éves munka eredményeként – a 2005-ben megnyílt kőtárban kerülhetett a restaurált anyag a közönség elé. Fontos megemlíteni Bachman Zoltán építészt, a múzeum tervezőjét, továbbá Tóth Melinda művészettörténész és Osgyáni Vilmos restaurátor nevét.
A Dómmúzeum földszintjén mintegy hatszáz darabos kőtár tárul elénk impozáns térben elrendezve, köztük például a népoltár, az eredeti templom főbejárata. A román kori maradványokon felül a kiállítás anyagát képezik a székesegyház későbbi, 16. századi leletei is oszloptöredékeikkel, palmettás díszítményeikkel.
A múzeum emeleti részen időszakos ipar- és képzőművészeti, valamint történeti kiállításokat tekinthetünk meg.7621 Pécs, Káptalan utca 8.

Nyitva tartás:
Hétfő-Vasárnap: 10:00-17:00

+36 72 513 057
https://pecsiegyhazmegye.hu/latnivalok/dom-kotar
latogatas@pecs.egyhazmegye.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Iparművészet, népművészet

Történelem, régészet

Egyházi gyűjtemény