Bohár András Magyar Elektrográfiai Múzeum

A budapesti székhelyű Magyar Elektrográfiai Társaság és a Szigetvár Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület közreműködésének eredményeképpen 2010-ben nyílt meg a Bohár András Magyar Elektrográfiai Múzeum. A múzeum 2012 márciusában kapott működési engedélyt; jelenleg ideiglenes helyszínen, a szigetvári Sóház Galériában tekinthető meg a kiállítás, mely keddtől szombatig látogatható.
A gyűjtemény névadója a fiatalon elhunyt Bohár András (1961–2006) filozófus, tanár, esztéta, a Magyar Elektrográfiai Társaság alapító- és vezetőségi tagja, a magyar neoavantgárd meghatározó alakja, az elektrográfia úttörője.
Az elektrográfia egészen fiatal, 20–21. századi művészeti irányzat, melynek lényege, hogy az alkotók modern médiumok – fénymásolók, szkennerek, számítógépes programok stb. – felhasználásával forradalmian új képi világokat álmodnak meg és tesznek valóságossá. Lassan negyedszázados múltja során nemzetközileg elismert és díjazott művészeti ággá nőtte ki magát ez a technika.
A magyar elektrográfiai művek központi gyűjteménnyé történő összefogására 2008-ban született meg az igény. Számos egyéb alkotó munkája mellett az állandó kiállítás anyagában Bohár András, Sándor Edit, HAász Ágnes, Bátai Sándor, Lux Antal és Szombathy Bálint művei szerepelnek. A műfajjal foglalkozó legközelebbi hasonló gyűjtemény Spanyolországban található.
2013-tól a múzeum munkatársai rendszeresen szerveznek múzeumpedagógiai órákat, tematikus foglalkozásokat, múzeumi napokat a térség általános iskolásai számára. A fentebb említett Kultúr- és Zöld Zóna Egyesületnek nagy szerepe van továbbá elektrográfiai országos tárlatok, szimpozionok szervezésében, elektrográfiai kiadványok támogatásában, ezáltal is segítve ezen új műfaj kibontakozását és népszerűsítését. Mindennek köszönhetően Szigetvár az elmúlt években az elektrográfia vidéki központjává vált.
A rövidtávú célok között szerepel a gyűjtemény önálló épületbe költöztetése, ami 2014 végére valósulhat meg. A jelenleg felújítás alatt álló volt magtár Dózsa György utcai épületében a tervek szerint rendelkezésre áll majd egy impozáns kiállítótér és egy múzeumpedagógiai szoba is.7900 Szigetvár, Vár utca 1.

Nyitva tartás:
Hétfő-Vasárnap: 8:00–18:00

+36 73 414 715

bamem2010@gmail.com

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet