Elektrotechnikai Gyűjtemény

A Budapesti Elektromos Művek 1975 júniusában alapította meg az Elektrotechnikai Múzeum jogelődjét, a Magyar Elektrotechnikai Gyűjteményt. Az intézmény 1982-ben kapott múzeumi működési engedélyt, 2009-től pedig a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakmúzeumaként folytatja tevékenységét.
A gyűjtemény, amely egy egykori trafóállomás épületében kapott helyet, az elektrotechnikai ipar gyártmányait, valamint a villamos áram termelését és elosztását mutatja be, különös tekintettel a magyar elektrotechnika történetére.
Az intézmény Electro Magica címet viselő interaktív állandó tárlata az elektrotechnika kezdeteit, fejlődését és kiemelkedő állomásait mutatja be, míg A villamosított háztartás című kiállításon elektromos háztartási készülékeket, szerelési és installációs anyagokat, valamint villamos gyógyászati eszközöket láthatunk. Az élő elektrotechnika című rész tárlóiban Jedlik Ányos szinte valamennyi elektrotechnikai vonatkozású találmánya megtalálható. A világítástechnikai kiállítás a világítás fejlődéstörténetét tekinti át, különleges eszközökkel – gázlámpával, bányászlámpával, petróleumlámpával, olajlámpával, gyertyákkal, valamint gyantás fáklyákkal – szemléltetve.
A transzformátor-kiállítás részletesen ismerteti Zipernowsky Károly, Déri Miksa és Bláthy Ottó Titusz szabadalmát. A Ganz-gyár három mérnökének érdeme, hogy megoldották a villamos energia nagyobb távolságra történő gazdaságos szállítását és elosztását; rendszerük az egész világon elterjedt és mind a mai napig használatos.
A technikatörténeti emlékek gyűjtésén túl a múzeum tevékenységei közé tartozik az ismeretterjesztés és az oktatás, a tudományos kutatás, valamint szakmai konferenciák rendezése is. Az intézmény könyvtárában található több mint 12 ezer könyv és 8 ezer szakfolyóirat a Magyar Elektrotechnikai Egyesület – fennállása óta gyűjtött – könyvtárának megmentett állományából, illetve a Budapesti Elektromos Művek műszaki könyvtárának archív anyagából tevődik össze.
Az Elektrotechnikai Múzeum május 1-jétől október 1-jéig, csütörtöktől szombatig 10 és 14 óra között látogatható, de előre bejelentkezett csoportok számára ezen az időszakon kívül is lehetőség nyílik a megtekintésére.1075 Budapest, Kazinczy utca 21.

Nyitva tartás:
Kedd–Szombat: 11:00–19:00

+36 30 353 12 42
https://www.mmkm.hu/hu/tagintezmenyek?tid=2
elektro@kozlekedesimuzeum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
147
Kiskönyvtár
376 Magyar Elektrotechnikai Múzeum

TEMATIKA

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Kiállítások