Herman Ottó Múzeum Képtára és Kiállítási Épülete

A Herman Ottó Múzeum Képtára nemcsak a térség, de az ország egyik leggazdagabb állandó jellegű képzőművészeti látványossága. A kiállítás a barokk kortól a szecesszióig, az 1700-as évektől a 20. század elejéig vonultatja fel a magyar festészet remekeit.
A 2005-ben megújult tárlat izgalmas művészettörténeti kalandra hívja látogatóit, amelynek során a magyar képzőművészet kétszáz éve pereg le a művészetkedvelő közönség szeme előtt. A reprezentatív névsor magáért beszél: elég csak Mányoki Ádám, Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly vagy Munkácsy Mihály nevét említeni, de nem szabad megfeledkeznünk Paál László, Szinyei Merse Pál, Gulácsy Lajos, Csontváry Kosztka Tivadar és Rippl-Rónai József kiemelkedő alkotásairól sem.
A Képtárban a festészeté a főszerep, de a magyar szobrászat jeles egyéniségeinek (Izsó Miklós, Stróbl Alajos, Zala György, Holló Barnabás, Ligeti Miklós, Vedres Márk, Medgyessy Ferenc, Pásztor János, Róna József, Kisfaludi Strobl Zsigmond, Szentgyörgyi István, Pátzay Pál, Ferenczy Béni) alkotásaival, valamint a korjelző igénnyel bemutatott iparművészeti tárgyak (szelencék, zárdamunkák, kerámiák, elefántcsont- és puszpángfa-faragványok, üvegművészeti emlékek) együttesével a kiállítás sajátos látványtárat nyújt.
Ugyancsak a Görgey utcai épületben nyílt meg 2013 novemberében a több mint hétmillió éves bükkábrányi mocsárciprusokat, a Kárpát-medence kialakulását, a rudabányai ősmajom-kutatást, illetve a Kárpátok ásványait bemutató Pannon-tenger Múzeum.
A Herman Ottó Múzeum kiállítási épülete az Avas lábánál, a mára már lefedett Szinva-patak partján, a Papszeren helyezkedik el. A 15. századi eredetű (iskola)épület több mint száz éve múzeumként funkcionál. Falai között kezdte meg működését 1899-ben a Borsod-miskolci Múzeum, mely gyűjteményeinek gyarapodásával és kiállításainak bővülésével a teljes épületet birtokba vette. Jogutódja, a Herman Ottó Múzeum 1973-ig működött itt.
A gyűjtemények és munkaszobák kiköltöztetésével új korszak kezdődött a múzeum történetében. A Papszernek nevezett épület ma több kiállítótérrel rendelkező kiállítóhely, ahol jelenleg várostörténeti és fotográfiatörténeti tárlat, valamint a Szász Endre Gyűjtemény várja az érdeklődőket.3529 Miskolc, Görgey Artúr utca 28.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–18:00

+36 46 560 170
+36 46 560 170
latogato@hermuz.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
509
Kiskönyvtár
484 Herman Ottó Múzeum Képtára

TEMATIKA

Képzőművészet

Néprajz, helytörténet

Kiállítások