Hollókői Falumúzeum és Babamúzeum

A Világörökség Bizottság 1987-ben több magyarországi helyszín közül Hollókőt vette fel a világörökségi listára. A Nógrád megyei falu egyszerre bír egyedi és egyetemes jelentőséggel; a 17–18. században kialakított hagyományos településszerkezet, a tradicionális építészet és a 20. századi mezőgazdasági forradalmat megelőző hagyományos paraszti életforma teszik különlegessé. Hollókő a mai napig élő település, világörökségi helyszínné való minősítése után sem vált önmaga múzeumává.
A török hódoltság alatt elnéptelenedett falu 1720-ban már községként szerepel a nyilvántartásban. Vályogházait kőalapzatra emelték, a szarufás tetőszerkezetet cserépzsindellyel fedték. A 20. század elejének hangulatát és az ősi palóc építészet jellegzetességeit egyszerre tükröző Ófalu 1911-ben nyerte el mai formáját. A 400 lelkes település középpontjában áll a 67 védett épület. A falu nagyrészt idősekből álló közössége gondosan őrzi a palóc néphagyományokat is.
Hollókő közössége nagyobb ünnepek alkalmával ma is népviseletbe öltözik, ám a mindennapokban már nem jellemző a hagyományos öltözékek viselése. Az Ófaluban, a Kossuth Lajos utca 96. szám alatt nyitotta meg kapuit 2001-ben a palóc világ gazdag népviseleti hagyományait bemutató Palóc Babamúzeum. A kétszáz baba között találunk menyasszony-vőlegény párost, de mindennapi viseletbe öltöztetett férfi- és nőalakot is.
A hollókői Falumúzeum szintén a Kossuth Lajos utcában, a 82. szám alatt kapott helyet, egy jellegzetes parasztházban. A három helyiségből álló, szoba-konyha-kamra beosztású épület pincéje az utcára nyílik. A berendezés a 20. század elejének miliőjét idézi meg. Egy kisgyerekkel és a nagyszülőkkel együtt élő család jellegzetes tárgyait láthatjuk itt.3176 Hollókő, Kossuth Lajos utca 82., 96.

Nyitva tartás:IV. 1.–X. 31.: Hét–Vas: 10:00–17:00

+36 32 379 157, +36 32 379 088

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1216
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Néprajz, helytörténet

Iparművészet, népművészet

Sport, szabadidő

Gyermekjáték, pedagógia