Holokauszt Emlékközpont

A Holokauszt Emlékközpont különleges, modern épület, udvarán a Páva utcai műemlék zsinagógával. A tudományos, oktatási és kulturális központot 2004. április 16-án, a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján avatták fel.
Az épületben tekinthető meg a Jogfosztástól népirtásig című állandó kiállítás, amely jelentős multimediális tartalommal, érintőképernyők segítségével, eredeti dokumentumok és tárgyak bemutatásával, valós családi és személyes történeteken át mutatja be a magyar holokauszt és a magyarországi roma népirtás történetét.
A tárlat vezérmotívuma az állam és az állampolgár viszonya. A kiállítás nem kronologikusan ábrázolja az eseményeket, hanem az üldöztetés egyes fázisait bemutató egységekre épül (jogfosztás, kifosztás, megfosztás a szabadságtól, az emberi méltóságtól, az élettől).
Mire az utolsó terembe érünk, a falon futó, az életeket jelző vonalak elfogynak, a bevezető teremben megjelenő személyes tárgyak eltűnnek. Innen vezet az út az emlékezés és a gyász terébe, a zsinagógába. Az elpusztított közösségek emlékét a lerombolt templomok és imaházak képei, a meggyilkolt egyénekét az üvegpadokon elhelyezett portrék őrzik. Itt kapott helyet az embermentők tere is, amely a külföldi diplomaták és a honfitársaikért minden veszélyt vállaló magyarok történeteivel azt kívánja bemutatni, hogy történelmünk egyik legsötétebb órájában is sok százan siettek az üldözöttek segítségére.
A Holokauszt Emlékközpont rendszeresen helyt ad különböző tematikájú, a holokauszthoz és a roma népirtáshoz kapcsolódó időszaki kiállításoknak.
Az intézményben a magyarországi holokauszt történet feldolgozó tárgyi és levéltári gyűjtemény, illetve könyvtár áll a kutatók rendelkezésére. Az azonosított áldozatok név szerinti keresését számítógépes adatbázis segíti.1094 Budapest, Páva utca 39.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–18:00

+36 1 455 3333, +36 1 455 3399 (fax)
www.hdke.hu
info@hdke.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Történelem, régészet