Iparművészeti Múzeum

A Budapesti Iparművészeti Múzeumot 1872-ben alapították, a hasonló profilú londoni és bécsi intézmény után Európában harmadikként. Az iparművészeti emlékek gyűjtésének kezdeményezője, egyben a múzeum első igazgatója Pulszky Ferenc volt. A múzeum a magyar szecessziós építészet remekművében, az 1893 és 1896 között Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján épített palotában kapott helyet. Az épületet a millenniumi rendezvények záróakkordjaként Ferenc József osztrák császár és magyar király avatta fel 1896. október 25-én.
Az intézmény gyűjteményei több forrásból származnak. A történeti kollekció magját a Magyar Nemzeti Múzeumból áthelyezett egyetemes régiségek jelentették, míg a kortárs gyűjtést világkiállítási vásárlások (1873, Bécs; 1878, Párizs; 1889, Párizs) és neves cégek (Herendi Porcelánmanufaktúra, Zsolnay-gyár) ajándékai alapozták meg.
A Gyűjtők és kincsek című, páratlan műtárgyakat és gyűjteménycsoportokat felvonultató állandó kiállítás az alapítástól napjainkig tekint végig a gyűjtemény történetén. A merőben új koncepció korszakok szerint emeli ki a gyarapítás fő csomópontjait. Bemutatja a jeles múzeumigazgatók tevékenységét, a kiváló magángyűjtemények kollekcióba olvadását, az aukciókat és az adományozókat. A kiállítás mintegy 400 műtárgyat vonultat fel, amelyek között Boulle-bútor és brüsszeli csipke éppúgy található, mint meisseni, bécsi és herendi porcelán, Gallé és Tiffany üveg. Mindezeken felül díszes könyvkötéseket és faragványokat, mesteri ötvösmunkákat, régi viseleteket is láthatunk, és természetesen nem maradhatnak ki a Zsolnay-kerámiák sem.
A tárlathoz és a műtárgyakhoz folyamatosan megújuló múzeumpedagógiai foglalkozások, sőt még számítógépes játékok is kapcsolódnak. A kiállított kincsek és a koncepció alaposabb megismerését különböző kiadványok – ingyenes leporellók, illetve Az idő sodrában című illusztrált díszalbum – segítik.
A múzeum a kortárs művészettel kapcsolatos dizájntárgyakat is gyűjti, szakemberek számára pedig lehetőséget nyújt a gyűjteményekben és az adattárban való kutatásra.1091 Budapest, Üllői út 33–37.

Nyitva tartás:Felújítás alatt

www.imm.hu
info@imm.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
106
Kiskönyvtár
320 Iparművészeti Múzeum épülete

TEMATIKA

Iparművészet, népművészet