Ipolytarnóci Ősmaradványok

Nógrád megye északi szegletében, az Ipoly-folyó közelében bújik meg földtani örökségünk gyöngyszeme, az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület. Az 510 hektárnyi terület különleges múzeumnak ad otthont, amelynek az alsó miocén korból származó, 23–17 millió éves, világhírű kövületeket tartalmazó földtani képződményei (cápafogas tengerparti föveny, megkövesedett erdő, vulkáni tufába égett levéllenyomatok ezrei, ősvilági lények tapodta lábnyomos homokkő) bolygónk kiemelten fontos természeti értékét jelentik.
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő természetvédelmi, illetve Európa Diplomával rendelkező terület a Novohrad-Nógrád Geopark beléptető kapuja is egyben. Az őskörnyezetét elpusztító, ám azt betemetve megőrző vulkáni katasztrófa miatt az ipolytarnóci múzeumot Ősvilági Pompejinek is nevezik.
Az intézmény Miocén Parkjának felbecsülhetetlen értékeit eredeti helyzetükben, szimulációs időutazás révén hozza közel a 21. század technikája.
A Miocén erdő, a Lombkorona sétány, a bükkábrányi lignitbányából kimentett hétmillió éves fák konzerváló védőépülete, kiállítások, érdekfeszítő tanösvények és gólyafészkes-sodronycsúszdás játszótér egészítik ki a családi kirándulásoknak is ideális terepet nyújtó terület geoturisztikai kínálatát.
Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület máciustól októberig látogatható.3138 Ipolytarnóc, külterület

Nyitva tartás:Tavasszal, Ősszel és Télen: Kedd–Vas: 9:00–16:00, Nyáron: 9:00–17:00

+36 32 454 113
www.osmaradvanyok.hu
ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1243
Kiskönyvtár
196 Ősmaradványok

TEMATIKA

Természettudomány

Kiállítások