Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház

Az ötvenes évek derekán néhány gyermek egy grundnak használt területen ásva talált a hatalmas kőtömbre, amelyről később kiderült, hogy mívesen megmunkált korinthoszi oszlopfő. Így kezdődtek az 1955 és 1961 közötti, majd 2001-től napjainkig tartó ásatások, amelyek során fokozatosan bontakozott ki egy, a 2. századból való, Isis egyiptomi istennőnek szentelt épületegyüttes.
A Római Birodalom ma ismert negyedik legnagyobb iseumának használata a 4. század közepéig mutatható ki; ekkor lebontották, és köveit más építkezésekhez használták fel, helyén ókeresztény temető létesült. A kiállított szentély állapota az 1960-as éveket követően jelentősen leromlott, a felújítási munkálatok 2013-ban fejeződtek be. Az újonnan kialakított, 870 négyzetméternyi alapterületű kiállítótérben az időszaki tárlatok mellett Pannónia római kori vallásosságába, főként a keleti kultuszok mindennapjaiba nyerhetünk betekintést.
A több mint ezer műkincset felvonultató tárlat első két szakaszában az Isis-kultusz eredetét és előzményeit tanulmányozhatjuk skarabeusok, amulettek, építészeti emlékek formájában. A harmadik cellában a római császárkor emlékei, a negyedikben az Iseum és környékének történetéről tanúskodó leletek sorakoznak. Az Isisnek szentelt oltár mása mellett eredeti freskók idézik fel a szentély díszítettségét, melynek építési emlékeit is szemügyre vehetjük. A hatodik egység a keresztény temető emlékeit mutatja be, a következő cellákban pedig a hivatalos szertartásosság, illetve az egyéni vallásosság emlékei kaptak helyet, például egy házi szentély vagy egy fityiszt mutató borostyánkő-faragvány. Végezetül a környékbeli tartományok kultuszáról kapunk rövid áttekintést.
Az épületszárny végében az Isis–Serapis-kultusz egy elképzelt jelenete látható, illetve az Isis-szentélyről készült makett is megtekinthető. A kiállítást háttérfilmek, audio-tárlatvezetés, interaktív 3D modellek teszik színesebbé, a gyerekeket pedig templomépítő térinformatikai játékok, megszólaltatható antik hangszer-rekonstrukciók és kézműves foglalkozások várják.9700 Szombathely, II. Rákóczi Ferenc utca 6–8.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–17:00

+36 94 900 255, +36 30 311 8794
www.iseumsavariense.hu
iseumsavariense@gmail.com

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1811
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Történelem, régészet