Janus Pannonius Múzeum

A pécsi Janus Pannonius Múzeum több képző- és iparművészeti, jelentős természettudományi, várostörténeti, népművészeti és régészeti gyűjteményt kezel, valamint Magyarország legnagyobb vidéki múzeumhálózatát működteti.
A Szabadság utca 2. szám alatt található Természettudományi Múzeum Baranyai tájakon című állandó kiállításán a Mecsek, a Villányi-hegység és a Dráva mente természetes élőhelyeinek állat- és növényvilágát, ritkaságait mutatják be. Az óvodások és kisiskolások az intézmény tárlataihoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások közül választhatnak.
A Felsőmalom utca 9. szám alatt, az egykori Tímár-házban található Várostörténeti Múzeum jeles események és a legfontosabb folyamatok ismertetése révén mutatja be Pécs 1686-tól 1948-ig terjedő történetét, a Hang- és Filmtár pedig a kortársak szemével is látni engedi a várost. Ugyanitt tekinthető meg dr. Tompa Kálmán magángyűjtő könyvtára, néprajzi kollekciójának néhány darabja és az életrajzi vonatkozású dokumentumait bemutató emlékszoba, továbbá a barokk és a klasszicizmus idején készült vallásos témájú szobrokat, épületdíszítő plasztikákat és síremléket bemutató Pécsi szobrok a 18–19. századból című tárlat.
A Rákóczi utca 15. szám alatt található Néprajzi Múzeum mintegy 35 000 műtárgy, 60 000 fénykép és 1800 adattári tétel legjavának kiállításával szemlélteti Baranya soknemzetiségű voltát. A tárlat emeleti részén a századfordulót idéző ormánsági házbelső rekonstrukciója látható.
Az 1950-es évek második felétől számos új kiállítóhellyel bővült a „Múzeum utcának” is nevezett Káptalan utca: 1955-ben a Zsolnay Múzeummal, 1956-ban a Modern Magyar Képtárral, 1972-ben a Reneszánsz Kőtárral, 1976-ban a Vasarely Múzeummal, 1978-ban az Amerigo Tot Múzeummal, majd a Nemes Endre Múzeummal és a Martyn Múzeummal, végül pedig 1992-ben a Schaár Erzsébet Utca című kompozícióját bemutató, Janáky István által tervezett épülettel.
Az állandó kiállításokon túl a Janus Pannonius Múzeum évközben számos színes programmal és változatos időszakos kiállításokkal várja látogatóit.7621 Pécs, Káptalan utca 5.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–16:00

+36 72 514 040
https://www.jpm.hu/
jpm@jpm.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
289
Kiskönyvtár
270 Amerigo Tot Múzeum

TEMATIKA

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet

Természettudomány

Történelem, régészet

Néprajz, helytörténet