Jókai Mór Emlékház

A Balaton északi partjának „fővárosa”, a közelmúltban rangjához méltón felújított Balatonfüred szívében, a kikötőhöz vezető – s az író emlékét őrző – Jókai Mór út mentén áll az impozáns, tágas, világos egykori nyaraló, ahol az írófejedelem a 19. század második felének nyarait töltötte családjával. Az országos szinten egyedülálló emlékházban megelevenedik a reformkor hangulata, az 1800-as évek szellemi pezsgése. A család tagjainak – így például Jókai Rózának, a későbbi Feszty Árpádnénak – emlékét fényképek és dokumentumok őrzik.
Jókai Mór feleségével, az ünnepelt színésznő Laborfalvy Rózával több ízben nyaralt Balatonfüreden. A kiegyezés évében, 1867-ben aztán – sógora, Huray István fürdőorvos biztatására – önálló telket vásároltak, hogy az író kigyógyulhasson hörghurutjából és köhögéséből.
A ház 1870-ben készült el, amelybe ezt követően nyaranta több hónapra leköltözött a család, s itt íródott Jókai számos elbeszélése, hírlapcikke, amelyek közül több a Balatont is népszerűsítette; ezek az alkotói aranykor művei, a leghíresebb mind közül Az arany ember. Felesége 1886-os halálával végleg kiürült a ház, ettől fogva – noha Jókai néhány alkalommal járt még Balatonfüreden – műveiben sem jelent meg többé a balatoni táj, s a nyaralót sem használta.
Az író halálának ötvenedik évfordulóján, 1954-ben múzeumnak berendezett Jókai-villa elsősorban a Jókai család füredi mindennapjait és Az arany ember keletkezéstörténetét bemutató állandó kiállítása miatt népszerű, de érdemes megpihenni a gondozott előkertben is. Az állandó tárlat használati tárgyakat, valamint korhű enteriőrt mutat be az 1870 és 1886 közé eső időszakból.8230 Balatonfüred, Honvéd utca 1.

Nyitva tartás:Egész évben. Hét–Pént: 10:00–18:00

+36 86 950 876
www.vaszaryvilla.hu
info@furedkult.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1921
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Irodalom, színháztörténet