Kálmán Imre Emlékház

A világhírű operettkomponista, Kálmán Imre (1882–1953) Siófokon született; szülőháza a róla elnevezett sétányon áll. Innen indult a világsiker felé, hogy magyaros jellegű melódiáival kellemes élményt nyújtson az embereknek az egész földkerekségen, ezzel hírnevet szerezve szülővárosának, Siófoknak is. Születésének 105. évfordulója alkalmából, 1987 októberében a zeneszerző szülőházában nyílt emlékkiállítás.
Az épületbe belépve a Monarchia korabeli Siófok hangulata érinti meg a látogatót. Nem véletlenül kerültek régi képeslapok a bejárati folyosó falára, hiszen a Balaton-parti üdülőváros éppen Kálmán Imre születésének idején kezdett jelentékeny fürdőhellyé válni.
A szülőház földszinti termeiben megtekinthető kiállítás Kálmán Imrét, az embert mutatja be, áttekintve pályafutásának fontosabb állomásait és magánéletének érdekesebb történéseit. A tárlat anyaga kitér a komponista Siófoktól távol – nagyrészt külföldön – töltött éveire is, érzékeltetve, hogy a zeneszerző sikeres pályafutása csúcsán sem szakadt el hazájától és szülővárosától.
A kiállítás anyaga az elmúlt negyedszázad során több különös értéket képviselő tárggyal, dokumentummal bővült. Köszönhető ez a zeneszerző özvegyének, Vera Kálmánnak, ma is élő két gyermekének, Charlesnak és Yvonne-nak, valamint magyarországi rokonainak. Néhány érdekesség: a mester zongorája, a szék, amelyen első operettjét írta, eredeti kották, kezének gipszlenyomata, pianinója (ezen fejezte be utolsó operettjét, az Arizona Ladyt).
Külön vonzereje a kiállításnak, hogy miközben az enteriőrök a múlt század hangulatát idézik, az elrejtett hangszórók Kálmán-melódiákat sugároznak. A Kálmán Imre Emlékház emeleti részén képzőművészeti galéria működik, amelynek időszaki kiállításain magyar művészek alkotásait tekinthetik meg a látogatók.8600 Siófok, Kálmán Imre sétány 5.

Nyitva tartás:"Szeptember 1. - május 31.: Hétfő: zárva, Kedd-péntek: 10:00-17:00, Szombat: 9:00-13:30, Vasárnap: zárva Június 1. - augusztus 31.: Hétfő: zárva, Kedd-péntek: 9:00-17:00, Szombat: 9:00-13:30, Vasárnap: 9:00-12:00"

+36 84/506-598/8-as mellék
"https://kalmanimreemlekhaz.blog.hu/ http://emlekhaz.konyvtar-siofok.hu/"
info@konyvtar-siofok.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1472
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Irodalom, színháztörténet

Zene