Kinizsi Vár

A Balatonfelvidéken áll Kinizsi Pálnak, Hunyadi Mátyás hadvezérének egykori vára. Az uralkodó 1472-ben adományozta a 15. század közepén még a Vezsenyi család birtokaként számon tartott épületet Kinizsinek, aki haláláig, 1494-ig uralta, és jelentős átalakításokat hajtott végre rajta.
Az erődítmény eredeti funkciója a tulajdonosok védelme és a Buda–Róma közötti borostyánút biztosítása volt, amely a várbirtokon keresztül haladt. A 16. századtól a Zichy főnemesi család birtokába került az uradalom. A vár régészeti feltárását a 20. század közepén kezdték meg, és ekkor rekonstruálták részlegesen az épületet.
A vártoronyban négy emeleten a középkor életmódját bemutató kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. A börtön, az őrszoba, a lovagterem és Kinizsi feleségének, Benignának a szobája is a 15. század világát idézik fel.
1483 után, amikor az uralkodó több éves fegyverszünetet kötött a törökökkel, nyugalmas évek következtek. Kinizsi ekkor építtetett Vázsony határában pálos rendi kolostort azzal a céllal, hogy itt legyen a család temetkezőhelye. Kinizsit is ide temették; a kápolnában a mai napig megtekinthető sírköve, és az egykori kolostor makettje is. A kápolna alatti kőtárban őrzik Horváth Márk sírkövét, de láthatunk itt domborműtöredékeket is, amelyek egykor a várat és a pálos kolostort díszítették.8291 Nagyvázsony, Vár utca 9.

Nyitva tartás:Lásd a múzeum weboldalán!

+36 88 264 786, +36 20 245 2158
www.kinizsivar.hu
info@kinizsivar.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1953
Kiskönyvtár
010 Kinizsi Vár

TEMATIKA

Vár, kastély

Történelem, régészet