Kortárs Művészeti Intézet

A Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros (ICA-D) egy nonprofit, többfunkciós, városi, országos és nemzetközi művészeti projekteket kezdeményező és lebonyolító intézmény. Célja a kortárs képzőművészet legfrissebb tendenciáit bemutató kiállításokon, valamint az azokhoz kapcsolódó előadásokon, szimpóziumokon túl az intenzív és produktív együttműködés a művészekkel és teoretikusokkal.
A rendszerváltás idején egyre gyakrabban merült fel különböző helyi fórumokon a gondolat, hogy Dunaújváros kulturális életének fellendítéséhez, illetve a városról mint szocialista ipartelepülésről kialakult általános kép megváltoztatásához a képzőművészet is hatékonyan felhasználható. Ez alátámasztható volt azzal a ténnyel is, hogy a városban és térségében jelentős számban éltek – és élnek mind a mai napig – képzőművészek. Végül a Svédországban élő, dunaújvárosi születésű mecénás és műgyűjtő, Takács Lajos, valamint Birkás István helyi festőművész közös kezdeményezése indította el azt a többéves folyamatot, amely lehetővé tette az ICA-D megszületését.
Az Intézet nyilvános munkája 1997 szeptemberében az első kiállítások megnyitásával, illetve az új épületrészek átadásával kezdődött. Az ICA-D működtetője a hazánk egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti gyűjteményével rendelkező Modern Művészetért Közalapítvány. E gyűjteményben javarészt a pályájukat az 1990-es években kezdő művészek alkotásai találhatók meg.
Az ICA-D működési stratégiájának kidolgozásához a londoni Artangel és az ugyanott található Institute of Contemporary Art (ICA) nyújtott példát. Nem véletlen, hogy a dunaújvárosi intézmény sem vette fel nevébe a „múzeum” kifejezést, hiszen tevékenységük révén éppen nem múzeumi jellegű kapcsolatot szeretnének létrehozni a kortárs művészet és a befogadók között. Az ICA-D koncepciója szerint nem egyszerűen a magyarországi kortárs múzeumi hálót kívánta egy újabb taggal bővíteni, hanem új típusú intézmény elindítását határozta meg célként. Az Intézet ezzel együtt mégis folytat múzeumi tevékenységet, hiszen feladatai közé tartozik a Közalapítvány tulajdonában lévő kortárs képzőművészeti gyűjtemény kezelése.
Az ICA-D fontos részét képezi az Intézet falain belül működő kávéház is mint közösségi tér, amely a látogatókkal való kötetlen kommunikációt hivatott elősegíteni.2400 Dunaújváros, Vasmű út 12.

Nyitva tartás:Egész évben. Hét–Szo: 10:00–18:00

+36 25 412 220
www.ica-d.hu
info@ica-d.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
721
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet