Leányfalu Hely- és Irodalomtörténeti Kiállítóhelye

A 20. század elejének irodalmi életét meghatározó Nyugat folyóirat köréhez tartozó, annak szerkesztőjeként is dolgozó Móricz Zsigmond 1912-ben Rózsahegyi Kálmán ösztönzésére vásárolt telket Leányfalun, s épített házat a Duna menti településen. Eleinte nyaranta költözött ide az író, majd 1936-tól családjával együtt itt élt haláláig. A század elején sok pesti művész, nagypolgár települt ki a nagyvárosból a festői szépségű településre. Az Operaház több művésze, köztük Alszeghy Kálmán, Feleki Miklós, Hettyey Aranka, Kőrösmezey Gusztáv és Radnai Miklós is vásárolt ingatlant Leányfalun.
A neves művészek élénk kulturális életet hoztak a faluba. A nagyszabású villákat az 1948 utáni években államosították, de a szocializmus időszakában is számos jeles személyiségnek adott otthont a település. Itt élt évekig Déry Tibor, Karinthy Ferenc, Gyulai Pál és Márai Sándor, illetve leányfalui házában hosszú évekig dolgozott Bibó István is. 
A múzeum állandó kiállítása Móricz Zsigmondnak állít emléket, s főként a Leányfaluhoz kötődő mozzanatok hangsúlyozásával mutatja be az író életútját és életművét. A tárlat anyaga igen gazdag, s bár eredeti tárgyak, dokumentumok csak kis mennyiségben vannak jelen – azok zömmel a Petőfi Irodalmi Múzeumban találhatók –, a korabeli írások, színházi plakátok, családi fotók, folyóiratok fényképei miatt a látogatónak nincs hiányérzete. Az intézmény jó kapcsolatot ápol a településen élő családtagokkal, akik gyakran vállalnak csoportvezetést a kiállításon.
Az intézmény helytörténeti kiállítása a településen egykor élt alkotókat és politikusokat mutatja be. A leányfalui gyűjtemény legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy megismertesse az érdeklődőkkel a Dunakanyar településének gazdag kulturális hagyományait.



2016 Leányfalu, Móricz Zsigmond út 153.

Nyitva tartás:Egész évben. Szer: 13:00–17:00, Pént: 13:00– 17:00 Szo: 9:00– 13:00

+36 70 601 4110
www.leanyfalu.hu/index.php/helytorteneti-muzeum
jekelyteri@gmail.com

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár
526 Móricz Zsigmond Emlékkiállítás

TEMATIKA

Irodalom, színháztörténet

Néprajz, helytörténet