Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem részeként működik. Az intézmény 1986 szeptemberében nyílt meg a Zeneakadémia régi épületében.
Liszt Ferenc, a Zeneakadémia alapító elnöke és professzora budapesti tartózkodása idején – 1881-től halála évéig, 1886-ig – egy, az Andrássy útra nyíló első emeleti lakásban élt. Az ő hangszereivel, bútoraival, emléktárgyaival berendezett lakásban működik ma az emlékmúzeum. Az előszoba, a háló-dolgozószoba és a szalon állandó kiállítás helyszíne, míg az egykori ebédlő és a földszinti előtér időszakos kiállításokkal várja a látogatókat. A lakás melletti hangversenyteremben a múzeum szombatonként matinékoncerteket is rendez, amelyek a múzeumi belépőjegyekkel kedvezményes áron látogathatók.
A Liszt Ferenc Emlékmúzeum gyűjteményének alapját Lisztnek a Zeneakadémiára hagyományozott hangszerei – két Chickering- és egy Bösendorfer-zongora, egy komponáló íróasztal, egy Mason & Hamlin koncertharmónium, egy Erard-Alexandre pianinó-harmónium és egy Bachmann-üvegzongora –, a Liszt-hagyaték bélyegzőjével ellátott budapesti könyv- és kottagyűjteménye, néhány bútordarabja, képe, szobra és használati tárgyai alkotják. Az eredeti gyűjtemény, melyet 1925-től a Liszt Ferenc téri épületben megnyitott emlékszobában állítottak ki, az évek folyamán kiegészült Liszt rokonai, barátai és egykori tanítványai által adományozott, illetve aukciós házaktól és magángyűjtőktől vásárolt hiteles dokumentumokkal (eredeti kották, levelek, fényképek) és emléktárgyakkal.
A múzeummal együtt itt működik a Liszt Ferenc Kutatóközpont, amely a nemzetközi Liszt-kutatás magyarországi központja. Az intézmény digitális archívuma több mint négyezer tétel rövid leírását tartalmazza magyar és angol nyelven, állománycsoportok szerint: köztük Liszt eredeti kéziratait, leveleit, könyv- és kottatárának annotált katalógusát, grafikákat, plasztikákat. A weblapon megtekinthető katalógus illusztrációkkal ellátva közli a legfontosabb információkat, az érdeklődők így már konkrét anyagokra való hivatkozással kereshetik fel a múzeumot.1064 Budapest, Vörösmarty utca 35.

Nyitva tartás:Egész évben. Hét: 10:00–18:00, Ke: zárva, Sze: 10:00-18:00, Csü: 10:00-18:00, Pé: zárva, Szo: 09:00–17:00, állami ünnepeken szombati rend szerint nyitva, csak vasár- és ünnepnapokon zárva

06 1 322 9804/116 (központi szám), 06 1 342 7320 (csoportok bejelentkezése)
www.lisztmuseum.hu
info@lisztmuseum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
2217
Kiskönyvtár
313 Liszt Ferenc Emlékmúzeum

TEMATIKA

Zene