Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház

A Magyar Fotográfusok Háza egy nyolcszintes épület, melyet Mai Manó (May Emmanuel) császári és királyi udvari fotográfus, szakíró megrendelésére építettek fel 1894-re. Jelenleg kortárs fotóművészeti képtár működik az épületben, amely a félemeleten található Mai Manó Galériából, az első emeleti André Kertész Teremből és a második emeleti George Eastman Teremből áll.
A ház francia neoreneszánsz főhomlokzata Nagy Rezső tervei alapján készült; a pécsi Zsolnay gyár által készített mázas pirogránit-, terrakotta- és zöld-sárga majolikaszobrok díszítik, melyek között a festészet és a fényképezés allegorikus alakjainak freskói tűnnek fel.
Mai Manó 1917-ben bekövetkezett halálát követően műtermét Weisz Hugó üzemeltette, majd a fényképész fiától 1931-ben Rozsnyai Sándor zeneszerző és felesége, Rozsnyai Mici (Miss Arizona) vásárolta meg az épületet. Ők húzták fel az addig üres udvarban a háromszintes Arizona mulatót, amely 1944-ig, a tulajdonosok elhurcolásáig működött. A háború után iskolaként és bemutatóteremként is funkcionált az épület, majd a Magyar Autóklub használta harminc éven át.
A Magyar Fotográfiai Alapítvány 1996-tól kezdve vásárolta ki a bérleti jogokat; a félemeleti Mai Manó Galéria 1995-ben, a Magyar Fotográfusok Háza pedig 1999-ben nyílt meg. Azóta rendszeresen szerveznek itt időszaki kiállításokat a hazai és a nemzetközi fotóművészet számottevő alakjainak munkáiból különféle aktuális témákhoz, illetve olykor pályázatokhoz, alkotócsoportokhoz vagy lezárt életművekhez kapcsolódva.
Mai Manó Ház a magyar fényképezés szellemi és szakmai központja. Elsődleges funkcióját tekintve kiállítóhely, mely szeretné megismertetni közönségét a hazai és a nemzetközi fotográfia kiemelkedő klasszikus és kortárs alkotóival. Ezen túl rendszeres szakmai programok (előadások, konferenciák, workshopok, szakmai rendezvénysorozatok, könyv- és katalógus-bemutatók) szervezésével hívja fel a figyelmet a magyar fotográfia jelentőségére, valamint információs szolgáltatásokkal, könyvtár és könyvesbolt működtetésével segíti a fotográfus szakma művészi és tudományos tevékenységét.1065 Budapest, Nagymező utca 20.

Nyitva tartás:Egész évben. Hét–Pént: 14:00–19:00 Szo–Vas: 11:00–19:00

+36 1 473 2666
www.maimano.hu
maimano@maimano.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
144
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet