Magyar Orthodox Egyházi Múzeum

A miskolci Magyar Orthodox Egyházi Múzeum a görög alapítású magyar orthodox egyházközségek liturgikus művészetét és kulturális örökségét mutatja be. A múzeum az egykori nagyhírű miskolci görög iskola mértéktartóan elegáns külsejű, késő barokk épületében kapott helyet.
A kicsiny, de kiállított tárgyaiban gazdag múzeum folyosóján kaptak helyet a 17–18. században Magyarországon megtelepedett makedovlachok egyházi és iskolatörténeti dokumentumai. Ezek megvilágítják azt a folyamatot, amelynek eredményeképpen a balkáni eredetű népesség megőrizte bizánci hagyományokkal áthatott, ősi műveltségét.
Az első terem egy kápolna-rekonstrukció; itt látható a gyűjtemény grafikai kollekciójának legértékesebb része, s figyelemre méltók a magyarországi görög templomok rézmetszetes felszentelési ikonjai.
A középső teremben láthatók a szövött és hímzett liturgikus textíliák, valamint a többnyire ezüstből készült darabokat tartalmazó ötvösmű-gyűjtemény. Ez részben balkáni és velencei, részben magyarországi ötvösök szebbnél szebb, változatos technikai megoldásokkal készített remekműveiből áll. Pazar technikával készült keresztfoglalataik, kelyheik, evangéliumos könyvkötéseik a magyar ötvösművészet élvonalát reprezentálják.
A falak paravánjain a múzeum gazdag ikongyűjteménye látható. A magyarországi és levantei görög műhelyekből származó táblák mellett szerb és orosz ikonfestő központok színpompás, változatos ikonográfiai programú műalkotásaival találkozhatunk. Az utolsó vitrin a 18. század textilművészetének egyik kiemelkedő darabját, az 1760-ban Bécsben hímzett epitáfioszt (nagypénteki sírlepel) mutatja be.
A barokk stílusú Szentháromság templomot 1806-ban budai püspök szentelte fel. A 16 méter magas ikonosztázion – melyet 88 ikon ékesít – roppant nagyságával, zárt felépítésével és a templom architektúrájához való igazodásával önálló mesterművet jelent a magyarországi ortodox egyházi építészetben.
A kegyes hagyomány úgy tartja, hogy még az első kápolna fennállása idején, 1782-ben II. Katalin orosz cárnő Miskolcon történt átutazása alkalmával meglátogatta a Piatz utcai Szent Naum kápolnát. E látogatás emlékére a Szentséges Istenszülő Ahtirkai Csodatevő ikonjának másolatát ajándékozta az egyházközségnek. Az ikon díszes helyet kapott a jelenlegi templomban is.3530 Miskolc, Deák tér 7.

Nyitva tartás:IV. 1.–IX. 30.: Kedd–Szo: 10:00–18:00, X. 15.–III. 31.: 10:00–16:00

+36 46 415 441
miskolc.orthodoxia.org/muzeumunk
ejtblj@uni-miskolc.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
2304
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Egyházi gyűjtemény

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet