Magyar Mezőgazdasági Múzeum

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum alapítója, Darányi Ignác földművelésügyi miniszter 1907-ben adta át a gyűjteménynek helyet adó, Alpár Ignác építész által tervezett épületegyüttest, amely hazánk építészettörténetét is reprezentálja, és nem véletlenül kapta a Vajdahunyadvár elnevezést: az épületsor legkiemelkedőbb része az erdélyi gótikus vajdahunyadi vár mintájára épült. Emellett a román, a gótikus, a reneszánsz és a barokk építészeti stílusok hazai és európai sajátosságait is felsorakoztatja az épület.
A múzeum értékei közé tartozik a 19. században és a két világháború között az európai piacot uraló búzafajtákból álló kollekció, valamint a 16. és a 19. század között a külföldi piacokon is népszerű szürke magyar szarvasmarhák koponyagyűjteménye. Láthatók itt igazi kézműves remeknek számító lószerszámok, továbbá nagy számban állítottak ki vadászfegyvereket és a világhírű magyar szőlészet és borászat rendkívül gazdag tárgyi rekvizitumait. A múzeum gyűjteményében más hazai és külföldi mezőgazdasági eszközök és gépek mellett megtalálható az 1852-ben Magyarországra került első gőzlokomobil. Időrendi sorrendben sorakoznak az egykor – vagy akár még ma is – világrekordnak számító szarvas-, dámvad-, őz- és vaddisznótrófeák.
Az intézmény állandó kiállításain megismerkedhetünk a magyar mezőgazdaság történetével a kezdetektől 1945-ig; külön tárlat mutatja be az állatfajok háziasításának folyamatát, az európai hírnevű magyar szőlőt és bort, valamint a halászat és a vadászat magyarországi történetét. A trófeák mellett a látogató a vadászat művészi ábrázolásaival is találkozhat a kiállítótermekben, mint ahogy természeti értékeinkkel és az erdészet jelentőségével is megismerkedhet.
A gyűjtemény agrártörténeti szakkönyvtára a múzeum alapításával egyidős, s jelenleg mintegy százezer könyvtári egységet tartalmaz. A bibliotéka gyűjtőköre az agrártörténettől az erdészeten és az élelmiszeriparon át a statisztikáig és az agrár-közigazgatásig terjed.1146 Budapest, Városliget

Nyitva tartás:Kedd–V télen: 10:00–16:00 Tavasszal és nyáron: 10:00–17:00

+36 1 422 0765, +36 1 363 2711 (fax)
www.mmgm.hu
info@mmgm.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
109
Kiskönyvtár
167 Vajdahunyadvár

TEMATIKA

Gasztronómia

Természettudomány

Vár, kastély

Kiállítások