Mikszáth Kálmán Emlékház

Az egykori Mikszáth-kúria, amely ma Mikszáth Kálmán Emlékházként működik, a nógrádi Horpács település központjában található. Mikszáth 1904-ben vásárolta a horpácsi telket, majd a régi Szontagh-kúria mellé újabb épületet emeltetett, fia tervei alapján. Horpács menedékként szolgált az idős, betegeskedő írónak; halála után közel fél évszázaddal, 1954-ben nyílt meg múzeumként a látogatók előtt.
Mikszáth Kálmán (1847–1910) a ma Szlovákiához, korábban a történelmi Nógrád vármegyéhez tartozó Szklabonyán született, kisnemesi családban. Iskoláit Rimaszombaton, Selmecbányán és Pesten végezte, ahol jogi tanulmányokat folytatott, ám végül nem szerzett diplomát. Később Balassagyarmaton vármegyei hivatalt vállalt; ekkor már különböző fővárosi újságok közölték írásait.
Irodalmi pályája a hetvenes évek végén indult: szatirikus, politikai témájú karcolatai és novellái sikerének köszönhetően 1881-ben a Petőfi Társaság, majd egy évvel később a Kisfaludy Társaság tagja lett. 1887-től haláláig országgyűlési képviselő volt. Szépírói munkásságának középpontjában a Nógrád vármegyei emberek élete áll, ezt az 1880-as Tót atyafiak és az 1881-es A jó palócok reprezentálja a legjobban.
Az emlékházban látható állandó kiállítás, amely egyszerre kor- és önéletrajzi jellegű, lakonikusan a Mikszáth címet viseli. A látogató a múzeumban a Mikszáth-hagyatékból származó emlékekkel és relikviákkal találkozhat. Az enteriőrök betekintést adnak a századforduló Magyarországának világába. A látogatót az író műveiből vett szövegrészletek kísérik az eredeti bútorok, használati tárgyak, képzőművészeti alkotások és személyes relikviák között, amelyek mind az író emlékét idézik.2658 Horpács, Kossuth Lajos út 2.

Nyitva tartás:IV. 1.–IX. 30.: Kedd–Vas: 10:00–14:00, X. 1. III. 31.: Csüt–Vas: 10:00–14:00

+36 35 382 220
www.nogradi-muzeumok.hu
palocmuzeum@t-online.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1217
Kiskönyvtár
176 Mikszáth Kálmán Emlékmúzeum; 774 Látnivalók

TEMATIKA

Irodalom, színháztörténet

Néprajz, helytörténet