Népi Iparművészeti Gyűjtemény

Az ország egyik legnagyobb népi iparművészeti gyűjteménye egy 800 négyzetméteres kiállítótérrel rendelkező, boltíves épületben kapott helyet. Az egykori kecskeméti „serház” a 18. századtól pálinkafőzésre szolgált, később laktanyává alakították, majd ismét szeszfőzdeként működött. A Népi Iparművészeti Tanács hosszan gyűjtögetett tárgyi anyagát 1984-ben helyezték el az épület tágas belső tereiben.
Az állandó kiállítás darabjainak jelentős része a budapesti Magyar Népi Iparművészeti Múzeum birtokában van, s letéti megállapodás alapján tárolják Kecskeméten. A tárlaton a népi iparművészet szakágai közül a fafaragás, a népi kismesterségek és a hímzés képviseltetik magukat nagyobb számban, de láthatók itt fazekasmunkák és szőttesek is. A hímzés területén különösen érdekesek a gyűjtemény frissen szerzett darabjai, köztük a kecskeméti subahímzés emlékei, valamint a hercegszántói sokácok és a hartai német kisebbség hímzései.
Szintén az állandó kiállítás részét képezi a Zana-gyűjtemény anyaga. A Zana Dezső – a városhoz szorosan kötődő pedagógus és művész – által felhalmozott tárgyegyüttes 1996-ban került a múzeumhoz. A kalotaszegi díszítésű tárgyakat tartalmazó kollekciónak számos népművészeti darabja is van, így a kiállított művek a kalotaszegi lakás- és öltözködéskultúra egy fontos szegmensével ismertetik meg a látogatót.
Tekintettel arra, hogy az iparművészet nem statikus, hanem a korral és az igényekkel együtt változó művészeti ág, az intézmény a legendás, idős mesterek műveinek kiállításán túl a fiatal, színvonalasan dolgozó alkotóknak is bemutatkozási lehetőséget biztosít időszaki kiállítások keretében. A múzeum országos pályázatokat hirdet önállóan és társrendezőként is; a beérkező pályaművekből időszaki kiállításokon láthat egy-egy válogatást a nagyközönség.
A múzeum rendszeresen tart kézműves foglalkozásokat és komplex családi délutánokat. Csoportok számára is szerveznek bemutatókat, az udvaron álló kemence és tűzhely jóvoltából pedig népi ételbemutatók rendezésére is lehetőség nyílik.6000 Kecskemét, Serfőző utca 19.

Nyitva tartás:III. 1.–X. 31.: 10:00–17:00, XI. 1.–II. 28.: 10:00–16:00

+36 76 327 203, +36 76 480 297
www.nepiiparmuveszet.hu
muzeum.nepiipar@gmail.com

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
361
Kiskönyvtár
237 Népi Iparművészeti Gyűjtemény

TEMATIKA

Iparművészet, népművészet