Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum

A Pick szalámigyárat 1869-ben Pick Márk alapította. Akkor még csak a környéket látta el a kis üzem, de pár évtized múltán a népszerű új termékek révén egyre nagyobb hasznot termelő vállalkozást tulajdonosa kibővítette, és 1883-tól olasz munkásokkal elindult a nagyüzemi szalámigyártás. A gyár az alapító halála után is a család kezében maradt, egészen az államosításig. 1898-ban Pick Jenő bővítette ki és modernizálta az üzemet, ekkor indult világhódító útjára a Pick szalámi. A 20. század elejétől a fő termék a szalámi lett, a Pick pedig országos főtermelő és világmárka.
Pick Márk maga is foglalkozott paprikakereskedéssel, így a gyár bemutatása mellett ennek a fűszernek a története sem maradhatott ki a múzeum anyagából. A legmagyarosabbnak tartott ételízesítő őshazája Mexikó déli része és az Antillák szigetcsoport. Hazánkba balkáni közvetítéssel került, innen ered első neve is, a törökbors; a ma használt kifejezés a 18. században, a délszláv „papar” (borsocska) szó átvételével került a magyar nyelvbe.
Az 1900-as évektől elindult az ipari mértékű termelés és felhasználás, a paprika ekkor épült be a magyar konyhába. A szegedi paprika azóta is a legkiválóbbak közé tartozik, de innen ered a paprika felfűzésnek hagyománya is. A növény termesztésére zárt körzetet hoztak létre, a többszöri kézi szedés során csak a tökéletesen érett darabokat dolgozzák fel, ez alapozza meg a hamisítatlan minőséget.
A múzeumban amellett, hogy beavatnak minket a szalámikészítés és paprikatermelés titkaiba, kóstolót és termékmintát, valamint vásárlási kedvezményt és ajándék képeslapot is kapunk.6725 Szeged, Felső Tisza-part 10.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Szo: 15:00–18:00

+36 20 980 8000, +36 62 480 800 (fax)
www.pickmuzeum.hu
info@pickmuzeum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
623
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Gasztronómia

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Mezőgazdaság, agrártörténet