Pintér Művek Haditechnikai Park, Kecel

Az 1960-as évekig a Budapesti Hadtörténeti Múzeum udvarán őrizték azokat a nagyobb technikai eszközöket, amelyek méretei nem tették lehetővé a belső termekben való bemutatást. A múzeum felújításakor ezek raktárba kerültek, az udvar funkciója pedig a munkálatok során feltárt 13. századi várfal és torony miatt változott: a nyolcvanas évektől emlékhellyé vált. Az intézmény évekig igyekezett helyet találni a raktáron lévő, a tüzérmúzeum anyagával kibővült hadieszközöknek, s a kilencvenes évek végén Pintér Józsefben talált segítőre.
A nagypontosságú egyedi fém alkatrészek gyártásával foglalkozó vállalkozó helyet és anyagi támogatást biztosított a gyűjtemény számára, így több éves munka után 2000-ben Kecelen átadták Közép-Európa legnagyobb haditechnikai parkját. A folyamatosan bővülő, körülbelül 1500 eszközt bemutató múzeum három hektár területen fekszik, és négy részre osztható.
A fegyvermúzeumban gazdag kézifegyver-gyűjtemény látható, a legnépszerűbb darabok Kádár János vadászfegyverei. A haditechnikai részben kardok, szablyák, lándzsák, pisztolyok, puskák, géppuskák kaptak helyet. A tüzérmúzeumban a tüzérség történetét feldolgozó tablókat, tüzérségi eszközöket és egyenruhákat láthatunk. A makettházban sok száz különféle harci eszköz korhű, kicsinyített másolata, illetve illusztrált helyzetek, manőverezési megoldások tekintetők meg.
A szabadtéri kiállításon a Magyar Honvédség által eddig használt harci eszközök tanulmányozhatók. A főként szovjet gyártmányú harci repülőgépek mellett külön sorokba rendezve állnak a lövegek, a szállító járművek és a harckocsik. A T–34-es tank, a SZU–22-es repülőgép vagy a SCUD-rakéta mellett különleges a 2005-ben a parkba került hidegháborús csúcsfegyver, az SS24-es (24 méter hosszú és 3 méter átmérőjű) interkontinentális ballisztikus rakéta, amely 12 000 kilométeres hatótávolságú, s akár hat nukleáris töltetet is magával vihetett. A lokátorokat, vasúti szállítókocsikat és a megszűnt folyami flotta hajóit is tartalmazó kiállításhoz egy szoborpark kapcsolódik.
A múzeum egy rövid téli zárva tartási időszakot leszámítva a hét minden napján látogatható.6237 Kecel, II. Rákóczi Ferenc út 171–177.

Nyitva tartás:március 15-től november 15-ig minden nap 10.00-16.00 között. Nagyobb csoportok (10 fő felett) kérésére a múzeum ettől eltérő időpontban is nyitva tarthat. Erről érdeklődjenek telefonon vagy e-mailben. Látogassanak el a Haditechnikai Park oldalára az aktuális információkért.

+36 78 420 444, +36 30 826 5240
http://pintermuvek.hu/hadtechnikai-park/
muzeum@pinterworks.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Történelem, régészet