Pipo Várkastély

Tolna megyében, a Sió partján fekszik Ozora. A településen található a reneszánsz világ hangulatát idéző vár, amely egykor Filippo Scolarinak, vagy ahogy a magyar közbeszéd ismeri, Ozorai Pipónak a tulajdonában állt.
Zsigmond király lovagja, a törökök ellen 18 győztes hadjáratot indító Pipo 1398-ban vette nőül a környék urának lányát, Ozorai Borbálát. 1416-ban kezdte meg a várkastély építését, majd 1418-ban ferences kolostort is alapított a környéken. A 16. századi reneszánsz palotaépület nem maradt fenn eredeti állapotában, a barokk korban például magtárként funkcionált. A 2000-es években elvégzett rekonstrukciós munkálatokat követően a látogatók előtt 2007-ben nyitotta meg a palotát a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága.
A várkastély leginkább a reneszánsz városi paloták architektúráját idézi, de mintájául szolgálhatott több vidéki főúri székhely is, többek között Nagy Lajos király diósgyőri vára. Az épület 1423-ra minden bizonnyal teljesen elkészült; ebben az évben itt látta vendégül Pipo Zsigmond királyt. A várkastély különlegessége a szabályos négyzet alaprajz. Egykor ugyancsak négyzet alaprajzú várfal vette körül az épületet, ám ez mára megsemmisült. A várárkot a Sió vizével töltötték fel.
A kastély felszentelt kápolnája amellett, hogy reneszánsz freskótöredékeket rejt, kultikus szereppel is bír: itt őrzik Szent György csontereklyéjét. A Zsigmond korabeli lovagi kultúra elevenedik meg az egyedi fegyvermásolatokkal berendezett fegyverteremben. A reneszánsz kiállítóhelyként funkcionáló palota termeiben megismerkedhetünk a korabeli főúri világ életkörülményeivel: megtekinthetjük többek között Borbála hálószobáját, a reneszánsz konyhát, a kandallós tróntermet és a 16. századi főúri világot idéző ebédlőt is.
A látogatóknak a reneszánsz élményház is tartalmas időtöltést kínál. 



7086 Ozora, Várhegy utca 1.

Nyitva tartás:Nyári nyitva tartás: Kedd - Vasárnap 10:00-18:00, Szezonon kívüli nyitva tartás: 9:00-17:00

+36-74 498 652
https://nöf.hu/hu/varak-kastelyok/varak/ozora-pipo-var/
pipovarkastely@nofnkft.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1711
Kiskönyvtár
660; 687 Várkastély

TEMATIKA

Történelem, régészet

Vár, kastély