Rómer Múzeum– Püspöki Udvarbíróház

A győri belváros műemléki negyedében, a Káptalandombon, a püspöki székesegyház Szent László kápolnája közelében található a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum filiáléjaként működő Borsos Miklós Állandó Kiállítás, melynek 1979-től az egykori püspöki udvarbíróház ad otthont. A magyar szobrászat és érmeművészet egyik legfontosabb 20. századi alakjának emléket állító tárlaton az alkotó jelentős munkáit is megtaláljuk.
A nagyszebeni születésű Borsos Miklós (1906–1990) 1921-ben telepedett le Győrben, ahol a II. világháborúig élt feleségével. A negyvenes évekig a klasszikus elvű magyar szobrászathoz kapcsolódva alkotott, ettől fogva viszont a tradíciók és a modernség eredményeit ötvözve egyrészt gondolatibb, absztraktabb, másrészt líraibb, érzékenyebb formakultúra kezdett kibontakozni a kezei között.
Az épület udvarának fedett részén az 1966. évi Velencei Biennálén bemutatott nagyméretű bronz reliefeket, a művész Siratóasszony című kőszobrát, valamint a legrégebbi név szerint ismert magyar költő, Janus Pannonius kisméretű, egészalakos figuráját láthatjuk, míg az udvari környezetben a bronzból készült Primavera fogad minket.
Az épületben látható állandó kiállítás átfogó képet ad Borsos Miklós életművéről. Az alkotó valamennyi szobrászati műfajt magas szinten művelte, és önálló műfajjá finomította az addig ritka rézlemez-domborítást. A kisplasztika és portrészobrászat területén elért eredményei mellett absztrakt portrékat is alkotott, továbbá a műfaj egyik legfőbb hazai megújítójaként hozzájárult a magyar érmészet nemzetközi rangjának emeléséhez.
Ugyancsak a Püspöki Udvarbíróházban működik a 2010-ben megnyílt Gyermekmúzeum, amely a fiatalabb korosztályoknak nyújt élményteli szórakozást, s mindemellett hasznos, új ismereteket. A 20. század technológiai innovációit a képzőművészet nyelvén bemutató tárlat feldolgozását segédanyagok és múzeumpedagógiai órák segítik. A pince interaktív foglalkoztató terében, a Csikóca Művészeti Műhelyben tartott foglalkozásokon a műalkotások technikájával, a képző- és iparművészet műhelytitkaival ismerkedhetnek meg a legkisebbek.9021 Győr, Apor Vilmos püspök tere 2.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–18:00

+36 96 316 329
www.romer.hu
titkarsag@romer.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
867
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet

Gyermekjáték, pedagógia