Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeuma

A Ráday Múzeum kicsi, ám sokoldalú gyűjteménye a kecskeméti Ókollégiumban, a „hírös város” egyetlen 19. századi középületében működik. Homlokzatát Hild József tervezte, s eredetileg a kecskeméti református oktatást szolgálta.
A múzeum anyaga elsősorban a Dunamellék református egyházművészetét mutatja be. A mai gyűjtemény alapjait a református köznemes Ráday Pál, II. Rákóczi Ferenc tanácsosa és fia, Ráday Gedeon vetették meg a 18. században.
Az egyházművészeti kiállítás évszázadokat átölelve, a hazai reformáció kezdeteitől mutatja be a református gyülekezetek ízlésvilágát, tárgykultúráját és mértéktartással párosuló díszítő kedvét. A kiállított tárgyak a hajdan volt nemzedékek küzdelmét, igyekezetét és hitét közvetítik a látogatók számára. A tárlaton a református templomok fontosabb berendezési tárgyai is láthatóak: úrasztala, szószék, festett famennyezetek és a református hitelvek szerinti két sákramentum, a keresztség és az úrvacsora kiszolgáltatásának eszközei.

A Re-formáció, rekonstrukció kiállítás középpontjában egy a Kecskeméti Református Egyházközségnek 1785-ben adományozott keresztelő készlet áll, melynek adományozói Nagybócsai Sárközy János és felesége, Guty Mária voltak. A bemutatott, rekonstruált készlet kapcsán a kiállítás narratívája bemutatja a református liturgikus-ágendás keresztelési hagyományokat, az adományozó Sárközy-családot, valamint azt a lelkészt, Göböl Gáspárt, akinek művészetszeretete inspirálhatta az unikális műtárgy elkészültét.

A múzeum két, új állandó kiállításainak egyike A kulcsra zárt szoba titkai. Muraközy János élete és festészete című tárlat. A Ráday Múzeumba betérő látogatók egy hangulatos szobába pillanthatnak be, ahol 19. századi bútorok és a korabeli polgári életmódról árulkodó portrék, romantikus tájképek, többalakos jelentek ékesítik a helyiséget. A műalkotások és a kiállított tárgyak, mint például a míves ülőgarnitúra, egy hozzá illő kisasztal és egy tükrös könyvszekrény az ügyvéd végzettségű festőművész, Muraközy János hagyatékából származnak. Kecskemét Megyei Jogú Város kulturális vezetése valamint a Muraközy-család 2017-ben kérte fel intézményünket a gyűjtemény gondozására és bemutatására, s az állandó kiállítás 2018. júniusában nyílt meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójának apropóján. A kiállításhoz hagyományos és élő történelmi tárlatvezetés is igényelhető, melyre szeretettel várunk mindenkit.

Intézményünkben 2015 óta megtekinthető a kincseket rejtő tanulmányi raktár, az ötvösműhely és Tomcsányiné Szemere Sarolta: A mennyezet virágai című hímzett textil kiállítása.

A múzeumban az egyházi témájú kiállítások mellett letétként megtekinthető egy jelentős magángyűjtemény is. Fuxreiter András védett ásványgyűjteménye állandó és időszaki bemutatókkal várja az őslénytani leletek, kőzetek, ásványok szerelmeseit.6000 Kecskemét, Kálvin tér 1.

Nyitva tartás:
Kedd–Vasárnap: 10:00–18:00

+36 76 486 226
www.radaymuzeum.hu
radaymuzeum.muzped@gmail.com

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
352
Kiskönyvtár

TEMATIKA