Smidt Múzeum

A szombathelyi Smidt Múzeumot 1968-ban alapította Dr. Smidt Lajos nyugalmazott kórházigazgató, sebész főorvos, aki Szombathely városának és Vas megye közönségének ajándékozta értékes iparművészeti és kultúrtörténeti magángyűjteményét. A főorvos hat évtizeden át fáradhatatlanul gyűjtötte a múlt becses emlékeit, azzal a céllal, hogy egykor majd közkinccsé tegye. A múzeum különlegessége, hogy az itt látható műtárgyak legnagyobb részét a gyűjtő ajándékba kapta hálás betegeitől. Az orvos–beteg kapcsolatnak köszönhetően a dunántúli birtokos nemesek közül sokan – például a Batthyány, Bezerédj, Cziráky és az Erdődy család – több évszázada őrzött ereklyéiket ajándékozták Smidt Lajosnak, a műkincsek történeteivel együtt.
A 2009 és 2012 közt teljesen megújított, interaktív kiállítás három szinten tárul a látogatók elé. A földszinten az alapító sokoldalú személyiségével ismerkedhetünk meg. Ezt követően Smidt régiségtárának, hadtörténeti és fegyvergyűjteményének darabjait kutatásra hívó fiókrendszerben, tapintható műtárgyak révén, képnézegető és satírozó-asztal segítségével lehet felfedezni. Az európai és magyar könyvtörténeti ritkaságok megtekintése után a 16–17. századi velencei, németalföldi, francia nyomdászcsaládok nyomdajeleivel pecsételhetnek a gyerekek.
Az egyik emeleti szárnyban numizmatikai és orvostörténeti kiállítás látható, valamint üvegművészeti és időszaki kiállítások számára nyílik tér. A másik emeleti szárnyban a 17–19. század művészetét és életmódját bemutató barokk, empire, biedermeier termek idézik fel a dunántúli nemesség és polgárság miliőjét. Szombathely város és Vas megye történetének felidézése mellett számos történelmi személyiséghez kapcsolódó emlék hívja magára a figyelmet. Bútorok, festmények (Munkácsy, Barabás, Dorffmaister, Lotz, Orlai Petrich, Sterio), üvegek, porcelánok (Herend, Altwien, Meissen), ötvösművek, hangszerek, kéziratok (Deák Ferenc, gróf Széchenyi István, Liszt Ferenc, Jókai Mór), viselettörténeti anyag és óragyűjtemény várja itt a látogatókat.
A Szombathelyen 1897-től 1974-ig közlekedő villamos egyik utolsó, a múzeumudvaron látható kocsija az intézmény sokszínű múzeumpedagógiai kínálatához nyújt újabb témát és helyszínt.9700 Szombathely, Hollán Ernő utca 2.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Pént: 10:00–17:00

+36 94 311 038, +36 20 433 6340
www.smidtmuzeum.hu
postmaster@smidtmuzeum.t-online.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1810
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Kiállítások