Szatmári Múzeum

Magyarország legkeletebbi szegletének bemutatására vállalkozik a mátészalkai Szatmári Múzeum, amely változatos tárlatok segítségével ismerteti meg az érdeklődővel a helyi emberek életét, szokásait, történelmét. Először az itt kutató, szociológiai tanulmányokat is író Móricz Zsigmondra és a Szamosháti tájszótárt kiadó Csűry Bálintra hivatkozva merült fel az igény – már az 1930-as években – egy szatmári múzeum létrehozására, ám erre egészen 1976-ig kellett várni. Ekkor Márton Árpád tanár gimnáziumi gyűjteményére alapozva nyílt meg a tájegységet bemutató állandó kiállítás.
Az egykor ispáni lakásként is szolgáló szecessziós Péchy-palota épülete lett a múzeum otthona, s a kollekció gyors gyarapodásnak indult. Az első igazgató, dr. Farkas József hozta létre Magyarország első szekérmúzeumát, amely a Szamoshát, a Tiszahát, az Erdőhát és az Ecsedi-láp falvainak régi kocsijait állította ki. A kollekció később tovább gazdagodott a 19–20. század hintóival, így mára – közel száz kocsijával, szekerével, hintójával – a múzeum legjelentősebb gyűjteményévé nőtte ki magát.
Állandó kiállítás mutatja be Mátészalka múltját (képeslapokon) és jelenét (fényképeken). Külön tárlatot szenteltek a villamosításnak, a magyarországi települések közül ugyanis Mátészalkán gyulladt ki először az elektromos közvilágítás. (Érdekesség, hogy 1888 után 75 évvel az innen huszonöt kilométerre fekvő Aporligetet kötötték be utolsóként a hálózatba.) Gábor Marianne Érdemes művész festményei és a tiszakóródi keramikus, Kertész Klára alkotásai ugyancsak megtekinthetők az állandó tárlaton.
Minden évben számos időszaki kiállítás is várja a látogatókat; az elmúlt éveket elsősorban fényképészeti, festészeti és grafikai tárlatok jellemezték. Fontos tudnivaló, hogy a téli időszakban a múzeum hétvégenként zárva tart.4700 Mátészalka, Kossuth Lajos utca 5.

Nyitva tartás:IV. 1.–X. 31.: Hét–Pént: 8:00–17:00, Szo–Vas: 10:00–16:00, XI. 1.–III. 31.: Hét–Pént: 8:00–16:00

+36 44 502 646
www.szatmarimuzeum.hu
szatmuz@keletnet.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1521
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Néprajz, helytörténet

Kiállítások