Szépművészeti Múzeum

Az 1906-ban Ferenc József által megnyitott Szépművészeti Múzeum Magyarország egyik leglátogatottabb múzeuma. A Botticellitől Tizianóig című tárlatot 2011-ben 231 ezren, míg a 2007-es Van Gogh-tárlatot közel félmillóan látták, ami világviszonylatban is jelentősnek számít. A múzeum épülete Schikedanz Albert és Herzog Fülöp Ferenc tervei alapján épült historizáló neoreneszánsz és neoklasszicista stílusban. Az épület a környező Andrássy úti villanegyeddel és a Hősök terével együtt a világörökség részét képezi.
A Szépművészeti Múzeum gyűjtőköre az egyetemes művészet. A múzeum anyagának gyűjtése már megalapítása előtt elkezdődött; alakuló kollekciója a Magyar Nemzeti Múzeumból, az Országos Képtárból és több magángyűjteményből, hagyatékból került ki. Az adományozók között volt Ipolyi Arnold püspök, Delhaes István festő és Majovszky István grafikus. 
A Régi Képtár alapját az Esterházy-gyűjtemény képezi, amely összesen háromezer 13–18. századi festményt őriz. Világhírű a spanyol gyűjtemény (öt El Greco-, több Velázquez- és Goya-képpel), az olasz gyűjtemény, valamint több száz holland, flamand és németalföldi festmény is gazdagítja a kollekciót. Az 1800 utáni gyűjtemény olyan világhírű mesterek alkotásait őrzi, mint Cézanne, Gauguin, Kokoschka, Monet és Rodin. Az európai rajzművészet és sokszorosított grafika történetét a kezdetektől napjainkig felölelő, közel 10 000 rajzot és 100 000 metszetet számláló Grafikai Gyűjteményben pedig – melynek kincseiből újabb és újabb időszaki tárlatokat rendeznek – számos remekmű található, köztük Leonardo, Raffaello, Dürer, Rembrandt, Delacroix, Manet vagy Van Gogh munkái.
A klasszikus ókor tárgyi örökségét – Magyarországon egyedüliként – átfogóan bemutató Antik Gyűjtemény az antikvitás teljes időszakát felöleli. Közép-Európa egyik leggazdagabb egyiptomi gyűjteménye több ezer műalkotást és tárgyi emléket őriz. A Régi Szobor Gyűjtemény 2013 végén, felújított kiállítóterekben megnyíló új állandó kiállításán a múzeum méltán híres szobraival találkozhatnak újra a látogatók.
Az intézmény a Múzeum+ rendezvényeken – előre meghatározott csütörtök estéken, 18 és 22 óra között – különleges tematikus programokkal, előadásokkal és dzsessz-zenével várja a látogatókat.1146 Budapest, Dózsa György út 41.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–18:00

+36 1 469 7100
www.szepmuveszeti.hu
info@szepmuveszeti.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
108
Kiskönyvtár
332; 372; 394; 413 Szépművészeti Múzeum

TEMATIKA

Kiállítások