Terror Háza Múzeum

A múzeumnak otthont adó Andrássy út 60. neoreneszánsz épülete 2000 óta a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány tulajdona. Az épület a nyilas uralom és a szocialista diktatúra alatt a kor erőszakszervezeteinek központja volt, ami lehetetlenné tette, hogy az épület újra köznapi funkciót kapjon. A ház köré F. Kovács Attila tervei alapján egy pengefal került, amely már messziről hirdeti a múzeumot.
 A Terror Háza Múzeum kiállítása, amely az egyedi épületstruktúrának, valamint a fény- és hangtechnikának köszönhetően igen érzékletesen mutatja be a történelemnek a ház múltjához kapcsolódó fejezetét, 2002-ben nyílt meg. A múzeumban megszólaló, kifejezetten a kiállításhoz írt zeneműveket Kovács Ákos zenész komponálta.
Az állandó kiállítás időrendi sorrendben mutatja be a magyarországi totalitárius diktatúrákat, áttekintve az elnyomó rendszerek kialakulásának lépcsőfokait. A tárlat a második emeleten indul, és lefelé halad. A kiállítás első részében a hatalomátvételek pillanatait követhetjük nyomon. Tovább haladva, az első emeleti kiállítótérben a kommunista uralom idejébe repül vissza a látogató, korabeli híradórészletek, újságok és a kor egyéb tárgyi emlékeinek segítségével. Külön termet szenteltek azon egyházi személyeknek, akik ebben az időben váltak a totalitárius rendszer áldozataivá. A pincében rekonstrukciók révén tekinthetők meg az egykori kínzókamrák és cellák. A kiállítás legvégén az utolsó két terem az áldozatoknak állít emléket, és ugyanitt megjelennek a felelősök is. A múzeum koncepciója Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója nevéhez fűződik.
A múzeum rendszeresen tart időszaki kiállításokat, elsősorban a nemzetszocialista és a kommunista rendszerek tematikájának körében. Az időszaki kiállításokhoz kötődően előadásokat, beszélgetéseket, nemzetközi konferenciákat és filmvetítéseket is tartanak, mivel a múzeum kiemelt céljai között szerepel a témával kapcsolatos ismeretterjesztés is.1062 Budapest, Andrássy út 60.

Nyitva tartás:Egész évben. Keddtől–Vas: 10:00–18:00

+36 1 374 2600, +36 1 374 2684
www.terrorhaza.hu
muzeum@terrorhaza.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Történelem, régészet