Rómer Múzeum – Magyar Ispita

A dr. Váczy Péter középkortörténész professzor műgyűjteményéből rendezett állandó kiállításnak a győri belváros egyik közismert műemlék épülete, a 17. századi késő reneszánsz építésű, később kibővített és szobrokkal díszített Magyar Ispita ad otthont, amely az 1994-es felújítását követő évtől fogadja kiállítóhelyként a látogatókat.
Váczy az 1930-as évektől gyűjtötte a 15–18. századi bútorokat, szőnyegeket, festményeket, templomi kegytárgyakat, porcelánokat, üvegeket. Kollekciójának magvát reneszánsz és barokk berendezési tárgyak, képző- és iparművészeti alkotások adják, melyeket a tárlaton úgy rendeztek el, hogy egyszerre jelenjenek meg műalkotásként és használati eszközként.
A gyűjteményben különleges ritkaságokat is találunk: ilyen a három 16. századi bőr- és bársonykárpitozású karosszék, a 16. század eleji spanyol csontberakásos íróláda, egy rozettadíszes kelengyeláda, egy oroszlánlábas, kör alakú asztal, valamint Giacomo Piazzetta olasz szobrászművész gyönyörű, angyalalakos konzolasztala. A kollekció részét képezik továbbá 18. századi barokk szobrok, különleges textíliák és kaukázusi szőnyegek is.
A képzőművészeti alkotások között olyan remekművek szerepelnek, mint a 15. századi Sienai Mária a gyermek Jézussal és szentekkel című kép vagy a Sebastian Bourdon munkájaként azonosított, bibliai jelenetet ábrázoló festmény, de itt látható az olasz Pietro Muttoni Iphigénia feláldozását ábrázoló műve is.9022 Győr, Nefelejcs köz 3.

Nyitva tartás:kedd-vasárnap: 10-18

+36 96 318 141
www.romer.hu
titkarsag@romer.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár
501 Magyar Ispita – Váczy Péter Gyűjtemény

TEMATIKA

Képzőművészet