Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény

Vass László, a Vass Cipőmanufaktúra tulajdonosa, a művészetek rajongója a hetvenes években vásárolta gyűjteményének legelső darabjait, ekkor még magáncéllal. Az első jelentős mű, amely a későbbi gyűjteménybe került, Barcsay Jenő alkotása, akihez később életre szóló barátság és folyamatos szakmai kapcsolat fűzte Vass Lászlót.
A magángyűjtemény a kilencvenes évek elejére megérett arra, hogy egy nyilvános múzeum anyagát adhassa. A gyűjteményt bemutató épületegyüttes felújítása Veszprém város önkormányzata és Vass László együttes finanszírozásával, az Új Széchenyi Terv támogatásával valósult meg. Az építészeti terveket készítő Turányi és Simon Építésziroda nevéhez kötődik a Herendi Porcelánmúzeum és Porcelánium rekonstrukciós és építészeti tervezése is. Az átalakítások 2001-ben kezdődtek, és 2003-ban megnyitotta kapuit a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény.
A kétévente megújuló állandó kiállítás keretein belül közel 150 művet tekinthetünk meg, többek között Tóth Menyhérttől, Gyarmati Tihamértól vagy Korniss Dezsőtől. A gyűjtemény a kilencvenes évektől komoly nemzetközi anyaggal is büszkélkedhet, ezzel kitekintést adva a látogatónak és nemzetközi szintre emelve a magyar művészek alkotásait. Az emeleti galérián évente három-négy jelentős időszaki kiállítást rendeznek. A tárlatokon konkrét, konstruktivista és geometrikus műveket láthatunk.
Amellett, hogy a Vass László Gyűjtemény a legjelentősebb magyar konstruktivista gyűjtemény, a múzeum alapítója kötelességének érezte, hogy a jövő művészeinek is teret biztosítson. Az intézményben kortárs képzőművészeti könyvtár is található, ahol elsősorban kutatók és egyetemisták számára nyílik lehetőség helyben olvasásra és kutatásra, előre egyeztetett időpontban.
A Modern Képtár egyszerre kiállítóterem és kulturális központ. Gyakran szerveznek itt tárlatvezetéseket, konferenciákat, szimpóziumokat, valamint heti rendszerességgel múzeumpedagógiai foglakozásokat.8200 Veszprém, Vár utca 3–7.

Nyitva tartás:IV. 15.–X. 15.: Hét–Szo: 10:00–18:00, X. 15.–IV. 15.: Hét–Szo: 10:00–17:00

+36 88 425 204, +36 88 561 310
www.vasscollection.hu
info@vasscollection.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet