Vasúttörténeti Park

2000 júliusában nyitotta meg kapuit Európa első interaktív vasúti parkja, a Magyar Vasúttörténeti Park, amely 70 000 négyzetméternyi alapterületen száznál is több járművet és a vasútüzemeltetéshez szükséges berendezést – sínautókat, kézi- és motoros hajtányokat, mérőkocsikat, gőzdarukat, hóekéket, hómaró gépeket és egyéb különlegességeket – mutat be az egykori Északi Fűtőház vontatási telepén.
A kiállított nosztalgiamozdonyok – köztük az ország legöregebb működő gőzmozdonya, továbbá a legendás Árpád motorvonat, amely az 1930-as években 2 óra 57 perc alatt tette meg a Budapest–Bécs közötti távolságot, és az 1912-ben épült elegáns teakfa étkezőkocsi, amely a híres Orient Expressz mozdonya mögött robogott – az 1911-ben épült, a maga nemében páratlan 34 állásos körfűtőházban állomásoznak.
Európa egyik legnagyobb szabadtéri vasúti múzeumában a látogatók nagymozdonyon utazhatnak, hajtányozhatnak, kipróbálhatják a sínautót, tehetnek egy utat a fordítókorongon és felülhetnek a kerti vasútra is. A bordó postakocsiban és a Modellvasút házban pedig modellvasút vezetésére is lehetőségük nyílik.
Az intézmény könyvtárának gyűjteményében folyóiratok, prospektusok és reklámanyagok is találhatók. Több ezer fekete-fehér és színes diafelvételt is láthatunk itt MÁV-magasépítményekről – állomás- és vonali építményekről, szociális, egészségügyi, sport-, gépészeti és egyéb épületekről –, valamint megtekinthetjük a győri Rába gyár (Wilhelm Pieck Gépgyár) 1945 utáni vasúti gyártmányainak fotótárát.
A Vasúttörténeti Park mindezeken felül alkalmas vállalati rendezvények, komoly- és könnyűzenei koncertek, konferenciák, családi napok és egyéb összejövetelek rendezésére. Az intézmény áprilistól október végéig látogatható.
1142 Budapest, Tatai utca 95.

Nyitva tartás:Lásd a múzeum weboldalán!

+36 1 450 1497
www.vasuttortenetipark.hu
info@vasuttortenetipark.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
3053
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet