Wosinsky Mór Múzeum

Wosinsky Mór amellett, hogy katolikus papként működött Tolnában, fontos alakja a magyar régészet történetének is. A gróf Apponyi Sándor támogatásával kutatásokat végző Wosinsky Lengyel településen egy olyan neolitikus kultúra nyomaira bukkant, amelyet a régészeti szakirodalom azóta „lengyeli kultúra” néven ismer.
A tudós pap nem csupán közvetlen környezetében végzett kutatásokat, hanem külföldön is. A nagyszámú leletanyagnak méltó helyet keresve Apponyival együtt elhatározták, hogy megalapítják Tolna vármegye múzeumát. Wosinky kezdeményezésére a múzeum épületét Herzog Fülöp és Schickedanz Albert tervezte. A neoreneszánsz palota 1902-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Az épület előtt álló bronz mellszobor, Farkas Pál szobrászművész munkája a múzeumalapító Wosinsky Mórnak állít emléket.
Az épületben jelenleg négy állandó kiállítást tekinthetnek meg a látogatók. A tolnai táj évezredei az őskortól a honfoglalásig a Tolna megye területén élő korai népek kultúráját mutatja be. Érdekessége egy 25–30 ezer éves mamutborjú csontváza, amelyre Dunaföldvár térségében találtak rá. Láthatunk itt pattintott kőpengéket és egy, a Dunából előkerült emberi koponyadarabot is, amely neandervölgyi jellegzetességeket mutat. A tárlók továbbá gazdag neolitikus, réz- és vaskori leletanyagot őriznek.
Az Örökségünk – Tolna megye évszázadai című tárlat megismerteti az érdeklődőket a megye 11–19. század közötti településeinek jellegzetességeivel, és betekintést nyújt Tolna megye keresztény múltjába is.
A látogatók képzeletbeli sétát tehetnek a századfordulós Szekszárdon a Megelevenedett képek – Egy kisváros a századfordulón című tárlaton. Itt nemcsak fényképek és korabeli tárgyi emlékek között böngészhetnek, de többek között megtekinthetnek egyet a ma ismert kerékpár elődjének számító velocipédek közül is.
A pincemúzeumban kapott helyet a fegyver- és játékgyűjtemény. Ez a kiállítási tér egyben múzeumpedagógiai foglalkoztatóként funkcionál, előadásokat és filmvetítéseket is rendeznek itt.



7100 Szekszárd, Szent István tér 26.

Nyitva tartás:
Kedd–Szombat: 10:00–16:00

+36 74 316 222
www.wmmm.hu
wmmm@terrasoft.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1703
Kiskönyvtár
115; 116; 126; 153 Béri Balog Ádám Múzeum

TEMATIKA

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet

Természettudomány

Történelem, régészet

Néprajz, helytörténet

Kiállítások