Beszélgetés a legelhivatottabb túrázóval

A Mozaik Múzeumtúra keretében százaknak sikerült matricagyűjtésért cserébe ajándékcsomagot nyerniük! Több családban szülők és gyermekek külön-külön is összegyűjtötték a régióik múzeumait ábrázoló matricákat, sőt a szervezők legnagyobb örömére akadt egy olyan elhivatott múzeumlátogató is, aki mind a hét régió füzetét megtöltötte! Antal Margit pedagógusként és magánemberként is gyakori vendége a hazai múzeumoknak, elmondása szerint azonban még így is akadt olyan kiállítóhely, amelyről a Mozaik Múzeumtúrának köszönhetően hallott először. Nagy elhatározásáról, a játék során szerzett élményeiről és a múzeumnépszerűsítés ügyének jelentőségéről is beszélgettünk vele.

 

Hol és hogyan találkozott a Mozaik Múzeumtúra programjával?

Először hirdetésekben olvastam róla és felkeltette a figyelmemet, így aztán a honlapon utánanéztem, hogy részletesen mit takar ez a program.

Mikor határozta el, hogy belekezd a gyűjtésbe?

Eddig is nagyon szerettem múzeumokat látogatni, de amikor hallottam a programról, úgy gondoltam, ez egy egész új kihívás lesz számomra. Bár egyéni érdeklődésemből fakad, hogy viszonylag gyakran járok múzeumokba, ugyanakkor tulajdonképpen a foglalkozásomhoz is kapcsolódik, hiszen pedagógus és művelődési menedzser vagyok.

Honnan jött az ötlet, hogy ne csak egy, hanem mind a hét füzet matricáit összegyűjtse?

Sajnos a munkám kapcsán kétlaki lettem, így most a szülővárosomtól távolabb dolgozom, egy megyehatári városban. A gyakori utazásaim során pedig több olyan nagyvároson keresztülmegyek, ahol számos, a Mozaik Múzeumtúrában részt vevő múzeum is található. Akkor – gondoltam – miért is ne gyűjteném össze mindkét régió matricáit? Innen pedig még tovább szélesedett: akkor legyen meg az összes!

Egyedül teljesítette ezt a nem mindennapi küldetést?

Több segítőm is volt, nagyobbrészt olyanok, akik szintén gyakori múzeumlátogatók. Sokukkal a hivatalos matricacserélő oldalon ismerkedtem meg, illetve az ország más részén élő rokonaim segítségére is számíthattam egy-egy matrica beszerzésében.

Mi a véleménye a kezdeményezésről?

Nagy örömmel olvastam, hogy a múzeumlátogatás népszerűsítését országos szinten, egy ekkora volumenű program keretében felkarolták. Személyes érdeklődési körömből adódóan és pedagógusként is érdekesnek tartottam ezt a programot, mert a gyerekeket is be lehetett vonni. Más akciókon keresztül is bebizonyosodott már, hogy a matricagyűjtés mindig szórakoztatja őket. A Mozaik Múzeumtúrával pedig egy kulturális élmény volt összekötve egy játékkal a matricagyűjtés és –cserélgetés által.

Milyen tapasztalatai vannak a programmal kapcsolatban?

Nagyon pozitív tapasztalataim vannak, sok helyen örültek, hogy a program növelte a látogatók számát. Egy-két olyan helyen is jártam, amelyekről tényleg csak a Mozaik Múzeumtúra kapcsán tudtam meg, hogy ott múzeum van. Kivételes esetben volt egy kisebb fennakadás, mert az új kolléga még nem volt tájékoztatva a játékról, de sikerült megoldani ezt is, és végül megkaptam a matricát. Örömmel tapasztaltam, hogy az általam felkeresett helyszíneken nagyon segítőkészek voltak a múzeumi dolgozók.

Miben látja a program legnagyobb előnyét?

Azt vettem észre az utóbbi időben, hogy a nagyobb városokban, könnyebben megközelíthető helyeken lévő múzeumokra nagyobb figyelem koncentrálódik – látszik ez a berendezésen, az állandó kiállítások minőségén és az időszaki kiállítások gyakoriságán. Amelyek viszont kisebb, eldugottabb településeken vannak, vagy csak egy témakörrel foglalkoznak, ott láthatóan nincs akkora költségvetés, nincsenek reklámok, kevesebb pénz jut a népszerűsítésre, így ezekre a helyekre egyértelműen kevesebben jutnak el. A Mozaik Múzeumtúra egyik legnagyobb hasznát abban látom, hogy a nagyok mellett olyan kis kiállítóhelyeket is bemutatott, amelyekről a legtöbben nem is tudnak.

Milyen élményekkel gazdagodott a matricagyűjtés során?

Már máskor is foglalkoztunk a családommal matricagyűjtéssel, mindig élvezzük összegyűjteni ezeket vásárlás és cserélgetés útján. A hivatalos matricacserélő oldalnak nagyon örültem, külön élmény volt számomra, hogy olyan elszánt emberekkel kerültem ott kapcsolatba, akik nem csak a matricagyűjtést, de a múzeumlátogatást is szívügyüknek tekintik.

Mit nyújt Önnek egy-egy múzeumlátogatás?

A múzeumba járás nekem feltöltődést jelent. Amikor valaki megtalálja azt a témát, ami kiemelten érdekli, kifejezetten nagy élménnyé válik a múzeumlátogatás. Nekem is vannak kedvenc témáim, olyan állandó kiállítások, amelyeket rendszeresen megnézek, de egy-egy időszaki tárlat is nagyon meg tudja ragadni a figyelmemet.