Helikon Kastélymúzeum

A Festetics-kastély Keszthely kiemelkedő jelentőségű barokk műemléke, az ország negyedik legnagyobb kastélya, amely otthont ad a Helikon Könyvtárnak is. Az új épületben Vadászati Múzeum, a tetőtérben történelmi modellvasút tárlat várja az érdeklődőket, a kastélyparkban található egykori kocsiházban pedig hintókiállítást rendeztek be.
Keszthely kulturális rangját leghíresebb birtokosai, a Festeticsek teremtették meg. Az ország egyik legnagyobb, ma száznál is több helyiségből álló kastélyának építése 1745-ben, Festetics Kristóf kezdeményezésére indult meg, ám azóta többször átépítették, végleges formáját az 1880-as években nyerte el. A kastély 7,2 hektáros angol stílusú parkját igazi növényritkaságok, szobrok és különleges kapuk díszítik. Az épületben manapság is koncertek és mesterkurzusok várják a komolyzene kedvelőit.
A kastély talán legnagyobb értéke az ország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára, amely a 18–19. századi főúri életformát bemutató, 18 termet magába foglaló enteriőr kiállítás keretében tekinthető meg.
A hintókiállítás az arisztokrácia életformájától elválaszthatatlan lóvontatású közlekedési eszközökre – több mint ötven kocsira, hintóra és lovas szánra – épül. A múzeum tárgyi anyaga a kocsi- és hintógyártás európai történetébe, valamint a különböző korokból származó fogatos felszerelések és szerszámok alakulástörténetébe is betekintést enged.
Az állandó vadászati kiállításon öt földrész több mint kétszáz fajának trófeái és kitömött állatai között kalandozhatunk, több rekonstruált egzotikus életkép bejárásával, míg az épület tetőterében Európa egyik legnagyobb történelmi modellvasút kiállítása várja az érdeklődőket. Az itt látható miniatűr vonatok több mint 2,7 kilométer hosszú sínhálózaton, az eredeti pályaudvarok kicsinyített másolatai közt siklanak.
Az 1880-ban épült pálmaház a főúri életmód részét képező orangerie-k és trópusi növényházak hagyományát idézi a Tahititől Floridáig összegyűjtött legszebb növényfajták bemutatásával.8360 Keszthely, Kastély utca 1.

Nyitva tartás:VI.–IX.: 9:00–18:00, X.–V.: Kedd–Vas: 10:00–17:00

+36 83 312 191
www.helikonkastely.hu
titkarsag@helikonkastely.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
2044
Kiskönyvtár

TEMATIKA