Leskowsky Hangszergyűjtemény

Leskowsky Albert az 1970-es években a Német Demokratikus Köztársaságban végzett szakmai tanulmányokat, s ezalatt a rostocki hajómérnöki akadémián egy hangszertörténeti szemináriumot is látogatott. Komoly hangszeres szakirodalommal és különleges hangszerekkel tért haza, majd hangszergyűjtéssel kezdett el foglalkozni. Belevetette magát Bács-Kiskun megye tanyavilágába: idős népzenészekkel, citerásokkal, hangszerkészítőkkel találkozott, akik bizalmukba fogadták, és hangszereikkel, dallamaikkal, történeteikkel ajándékozták meg. A gyűjtés mellett saját tervezésű hangszerek készítésébe is belefogott.
Kollekciója, melyet a kecskeméti városi tanács 1979-ben megvásárolt, ma Magyarország legnagyobb – körülbelül 3000 tételt számláló, Magyarországról és a világ öt kontinenséről származó, tradicionális, kísérleti és újrahasznosított darabokat egyaránt felvonultató – nyilvános hangszergyűjteménye. Az oktatási célú kollekció tárgyainak többsége megszólaltatható és kipróbálható, számos darabbal ma is rendszeresen koncerteznek.
Leskowsky Albert 2010-ben nyugdíjba vonult, és a gyűjtemény vezetését, gondozását Szilágyi Áronnak adta át, aki nagyjából egy óra hosszúságú, élőzenés tárlatvezetéseket tart. A látogatók résztvevőkké válnak, kipróbálhatják a hangszereket, rövid időre bárkiből szibériai sámán, török hastáncos vagy éppen rock-gitáros válhat, az ülőpárnákra letelepedve pedig a hangszerek történetéről kaphatunk információkat. A minden korosztály számára csoportos programokat, workshopokat kínáló intézmény előzetes bejelentkezés után látogatható – ilyen módon biztosított az egyénre, csoportra szabott tárlatvezetés.
A klasszikus és egzotikus hangszereket egyaránt tartalmazó gyűjtemény számos különleges darabbal rendelkezik. Ilyen a 120 centiméteres hangvilla, a balalajka-bőgő, a zenélő íj vagy a vonós fűrész. Sokuk rituálékhoz kapcsolódik, a tibeti hangtálat pedig gyógyításra is használják. A svájci havasi kürtöt megfújva a ház hangszerei 10–15 másodpercen keresztül visszhangzanak, a biciklifon különleges alakjával hívja fel magára a figyelmet.6000 Kecskemét, Ráloczi út 15.

Nyitva tartás:K, Cs, P, Szo, V: 10.00-17.00, Sze: 11.00-17.00

+36 76 486 616, +36 70 518 0801
www.hangszergyujtemeny.hu
info@hangszergyujtemeny.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
353
Kiskönyvtár

TEMATIKA