Óbudai Múzeum – Goldberger Textilipari Gyűjtemény

Az Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteményének állandó kiállítása az 1784-ben Goldberger Ferenc által alapított, több mint kétszáz éven át működő textilgyár történetének állít emléket. A tárlat célkitűzése kettős: egyfelől öt nagy egységre bontva bemutatja azt a folyamatot, amelynek során a néhány fős manufaktúraként induló kékfestő műhely világhírű vállalattá fejlődött, amivel nemcsak Óbuda életére volt nagy hatással, hanem a korabeli magyar gazdaságnak is meghatározó szereplőjévé vált. Másfelől arra törekszik, hogy a gyár fejlődésének ismertetése közben – számos interaktív elem segítségével – érthetővé tegye a textilnyomás technológiáját.
A tárlat a Goldberger család óbudai letelepedésének, 18. századi történetének, majd a kékfestő műhely alapításának bemutatásával indul. A második szakaszban számtalan technikai újítással ismerkedhetünk meg, melyek az újfajta kelmék előállítását segítették elő, s amelyek sikere lehetőséget teremtett arra, hogy a kis üzemből nagy volumenű gyár alakuljon. Az igazi elismerést és a világsikert a két világháború közötti időszak hozta meg az üzem számára. A prosperitás bemutatását követően, a kiállítás utolsó részében választ kaphatunk arra is, miként létezett a gyár a szocialista tervgazdálkodás időszakában, illetve mi vezetett a megszűnéséhez.
A textilipari eszközök, gépek legjavát bemutató gyűjteményben található műtárgyak révén áttekinthető a hazai textilipar fejlődése a kékfestés idején használt mángorlóktól kezdve a GS (Goldberger Sámuel) monogramos szitakereten és a 20. század elején üzembe helyezett Perrotin nyomógépen keresztül egészen a szocialista „megavállalat”, a PANYOVA fennhatósága alatt használt rotációs síkfilmnyomóig. Jelentős csoportot képez a textilipari gépekről készített makett- és modellgyűjtemény is, amely a különböző korszakokban használt szerkezetek valósághű másolatait összesíti.
A gyűjtemény fontos részei továbbá a textiliparhoz szervesen kapcsolódó varrógép- és vasalókollekciók, melyek a 19. századtól kezdve a 20. század végéig jelenítik meg a szakma remekeit vagy éppen „furcsaságait”, ezek azonban kizárólag kutatók számára látogathatók.1036 Budapest, Lajos utca 136–138.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–18:00

+36 1 250 1020
www.textilmuzeum.hu
titkarsag@obudaimuzeum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
127
Kiskönyvtár

TEMATIKA

A ajánlatai

Tamási tutyi-műhely

A kiállítás az utolsó textilipari manufaktúrák egyikének megmentett darabjait mutatja be. A gépsorral 1991-ig készítették a tutyikat Tamásiban (Tolna megye), a Rittinger-féle műhelyben. (Tutyinak vagy pacskernek nevezik azt a cipőt, házicipőt, zárt papucsot, mely régebben általános, ma már csak a hazai németség által viselt lábbeli). A kiállítás a termék gyártásának sorrendjében mutatja be a kártolást, a fonást, a kötést, a kallózást és a talpalást.

Goldberger Textilipari Gyűjtemény
Budapest


A Goldberger...

A kiállítás bemutatja az egykor néhány fős manufaktúraként induló üzemet, amelyet a család egymást követő generációi folyamatosan modernizáltak és termékeikkel világhírű vállalattá fejlesztették. Az államosítást követő évtizedek már csak nevében őrizték meg a gyár egykori fényét. A kiállítás a gyár fejlődésének bemutatása közben számos interaktív elem segítségével teszi megérthetővé a textilnyomás technológiáját, a textilipar fejlődését.

Goldberger Textilipari Gyűjtemény
Budapest


Goldberger emlékblokk

1851-től közkereseti társasággá alakult a cég; a gyárban már gőzgép és számos perrotin is működött. Az első hengernyomógép 1856-tól termelt; a cég ekkor már 320 alkalmazottal rendelkezett. A család nemcsak a textiliparban ért el jelentős sikereket: a kiegyezés évében Ferenc József "budai" előnévvel nemességet is adományozott a famíliának.

Goldberger Textilipari Gyűjtemény
Budapest


A textilnyomás története

A textilnyomás alatt a szövetek - mintázó eszközök segítségével történő - helyi mintázását, tarkázását értjük. Az alapok a primitív népek szokásaihoz vezetnek: ezek a népek saját testüket fából, tökből stb. faragott pecsétek festékes lenyomataival díszítették. A keleti kultúrákban, az ókorban már készítettek nyomott szöveteket: minta segítségével ragasztóanyaggal kevert pigmentszemcséket vitték fel a textilre.

Goldberger Textilipari Gyűjtemény
Budapest


Válogatás makettekből

A Textilmúzeum raktáraiban számos textilipari ágazat - általában nagy méretű - gépeit, berendezéseit őrzi. Bemutatásukra az új, még felújítás előtt álló kiállítóterekben lesz lehetőség. Ám addig is makettek, modellek, eredeti varrógépek és hiteles másolatok válogatása érzékelteti a textilipari technikák sokszínűségét.

Goldberger Textilipari Gyűjtemény
Budapest