NAJKK Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény

A múzeum története Arany János haláláig, 1882-ig nyúlik vissza. A tanítványok a Református Főgimnázium keretein belül akarták összegyűjteni Arany munkásságának írásos emlékeit. A költő családja számos kéziratot, valamint többek között Arany pipáját hagyta a városra. Ennek ellenére csak 1911-ben hozták létre az Arany-szobát a gimnáziumon belül, ám ekkor az még a nyilvánosság elől el volt zárva. A nagykőrösi városi múzeumot 1928-ban alapították, amely ekkor a polgármester gyűjteményével gyarapodott, de állandó múzeumi tér híján csak 1950-ben költözött jelenlegi végleges helyére. 1957-ben pedig megnyitotta kapuit a gimnáziumban az Arany János Emlékmúzeum, melynek első igazgatója dr. Törös László volt. A két múzeumot 1974-ben egyesítették az egykori huszárkaszárnya épületében.
Az Arany János Muzeális Gyűjtemény gyűjtőköre Nagykőrös város közigazgatási területét öleli fel. A múzeum régészeti, történeti, néprajzi, valamint irodalomtörténeti területeket lefedő állandó kiállítása 1978-ban nyílt meg, és Nagykőröst, valamint a mezővárosi élet jellegzetességeit mutatta be a honfoglalástól egészen a 20. századig. A Hej, Nagykőrös, híres város… címet viselő kiállítás régészeti leleteken kívül a céhes életből származó emlékeket, különböző kézműves munkákat is közszemlére állít, valamint gazdag anyaggal rendelkezik az 1848–49-es szabadságharc idejéből is. Az állandó kiállítás része az Arany-emlékkiállítás, melyen Arany-autográfokat is megtekinthet a látogató, aki a 20. század városi eseményeit és történetét is különböző dokumentumokon és tárgyi emlékeken keresztül ismerheti meg.
A múzeum rendelkezik egy, a Duna–Tisza közi fejfákat bemutató népművészeti tárlattal is, mely gazdagságát tekintve egyedülállónak mondható. A fejfakészítés a protestáns közösségek sajátos szokása, amely évszázados múltra tekint vissza. A 20. század közepén eltűnőben volt e hagyomány, de mára a népi iparművészek munkái révén újra szokássá vált a fejfaállítás. A kiállítás anyaga az ország különböző részeiből származó tárgyi anyagon keresztül a protestáns temetkezési és vallási szertartások e sajátos emlékeit tárja az érdeklődők elé.

Az Arany-emlékév alkalmával a múzeumban új állandó kiállítás nyílt "Arany 200 - Arany János, a nagykőrösi pedagógus" címmel. 

 2750 Nagykőrös, Ceglédi út 19.

Nyitva tartás:Csütörtök, péntek, szombat: 13 – 17; November 1. - március 31. :ZÁRVA

20-950-9560; 53-583-553; 53-583-554
www.korosikultura.hu
muzeum@korosikultura.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1325
Kiskönyvtár
038 Arany János Múzeum

TEMATIKA

Történelem, régészet

Irodalom, színháztörténet

Néprajz, helytörténet