Babits Mihály Emlékház

Babits Mihály (1883–1941) a 20. század első felének jelentős irodalmára, író, költő, műfordító, irodalomszervező, publicista. 1917-től 1941-ig a korszak meghatározó és azóta kultikussá vált folyóiratának, a Nyugatnak volt szerkesztője, majd főszerkesztője, gyakorta maga is publikált a lapban.
Szekszárdon, a Séd patak kanyarulatánál, a Babits Mihály utcában található az a 18. századi, copf stílusban épült ház, ahol a költő született és gyermekéveit töltötte. A nagyapa, Kelemen József által az 1850-es években vásárolt épületet 1952-ben államosították. 1967-ben az egykori családi otthon földszintjén kialakított tárlattal nyitották meg az emlékházat. A költő születésének 100. évfordulóján, 1983-ban az egész épületet kiállítási térré alakították át. 2001-ben Dienes Valéria írónő, filozófus és táncpedagógus emlékszobáját avattak fel a házban, majd 2005-ben Baka István költő hagyatékát helyezték el itt.
A földszinti kiállítótérben egy 19. század végi polgári otthon világába pillanthatunk be. A szobák berendezése, az itt látható könyvek és dísztárgyak a költő családjának hagyatékából származnak. Az emeleti kiállításon a látogatók tárlókban elhelyezett emléktárgyakat, fotókat, dokumentumokat tekinthetnek meg, de meghallgathatják Babits Szekszárdhoz kapcsolódó verseit és a költő hangját is. Böngészhetünk a digitális fotóalbumban, amely a költő családi képeit tartalmazza, ezen kívül megtekinthetünk egy különleges filmtöredéket is, amelyen Babits felesége és kislánya társaságában látható. A kiállítás rendezői igyekeznek élményszerűvé tenni az emlékházbeli látogatást: egy óriási „keresd a párját” memóriajátékot játszva kitalálhatjuk, hogy Babits mely portréjához melyik kézirata kapcsolódik. Így nyomon követhető a költő kézírásának és vonásainak változása is.
A ház kertje egész évben nyitva áll az érdeklődők előtt.7100 Szekszárd, Babits Mihály utca 13.

Nyitva tartás:V. 01.–X. 31.: Kedd–Vas: 11:00–17:00

+36 74 312 154
www.wmmm.hu
lovascs@wmmm.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1704
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Irodalom, színháztörténet