Központi Bányászati Múzeum

A soproni belváros egyik legszebb műemlék épületében, a barokk stílusú Esterházy-palotában 1957 óta látható Magyarország legátfogóbb bányászattörténeti kiállítása. Az elmúlt évszázadok bányászatának emlékeit, eredményeit és technikai vívmányait folyamatában áttekintő tárlat 2001-ben elnyerte az Év múzeuma pályázat különdíját.
A kontinens arany-, ezüst- és rézigényének jelentős részét évszázadokon át a történelmi Magyarország bányáiból elégítették ki. Sopron városának is távoli múltra visszatekintő kapcsolata van a kitermeléssel, így autentikus helyszíne az ezer éves magyar bányászat legjelentősebb emlékeit összefogó – az őskorra is kitekintő –, hatszáz négyzetméteres kiállításnak. A tárlat talán legérdekesebb része egy 20. század eleji bányavágat, melyet magunk is kipróbálhatunk; ezen kívül az őskori kovabánya eredeti méretű rekonstrukciója és középkori bányák szűk vágatai is láthatók itt, a gépek működő makettjei mellett pedig az elmúlt évtizedek legnagyobb jelentőségű bányatechnológiai újításának, a hidraulikus pajzsnak a beépített elemeivel is megismerkedhetünk. Mindezeken felül a múzeumban értékes ásványgyűjtemény is található.
Igazi iparművészeti csemege az 1750-es években, ismeretlen ötvös által Körmöcbányán készített – a bányavárosba látogató Mária Teréziának szánt – Bányahegy, amely harmincféle ásványból áll, alakjait pedig ezüstből formálták meg. A korabeli bányászat technológiái és módszerei – például a tereprudazatos szivattyú vagy a függőleges aknaszállítás módjai – mind megfigyelhetők rajta.
A múzeum képzőművészeti anyagában Feszty Árpád Bányaszerencsétlenség című nagyméretű alkotását is megtaláljuk, melyen a magyar historizmus festészetének kiemelkedő alakja egy saját szemével látott bányatragédiát festett meg.
A gyermekeket Élménybánya címmel interaktív foglalkoztató is várja a múzeumban.9400 Sopron, Templom utca 2.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–17:00

+36 99 312 667, +36 99 338 902
www.kbm.hu
info@kbm.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
853
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Természettudomány

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet

Kiállítások