A Magyar Büntetés – végrehajtás Múzeumi Kiállítóhelye

A Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumi Kiállítóhelye, a „Börtönmúzeum” 2007 óta látogatható a patinás, volt sátoraljaújhelyi Törvényszéki Palota, ma Sátoraljaújhely Fegyház és Börtön épületében, mely 1905-ben, Czigler Győző tervei alapján épült.

Az itt látható állandó tárlat ismerteti a büntetés-végrehajtás átfogó történeti és szakmai fejlődését, a magyar büntetési rendszereket, bepillantást enged a börtönök zárt világába. A látogatók szembesülhetnek a megtorló, testcsonkító büntetések és halálbüntetés különböző formáival, valamint megismerhetik a szabadságvesztés-büntetés kialakulását és változását a kezdetektől napjainkig. A gyűjtemény bemutatja továbbá a jelenlegi büntetés-végrehajtási rendszert, a fogvatartottak életét, oktatását, munkáltatását és művészetét is.

Az első nagyobb teremben a büntetés-végrehajtás története követhető nyomon. A tárgyi emlékeket bemutató kisteremben különböző korból származó egyenruhák, kényszerítő eszközök, raboktól elkobzott tárgyak láthatók, valamint  kivégző- és megszégyenítő eszközök – akasztófa, pallos, szégyentáblák, szégyenkövek, fenekelő lapát, bikacsök –, emellett pedig az elítéltek által készített képzőművészeti tárgyak tekinthetők meg, sőt a látogatók különböző korok zárkáiba is beléphetnek.3980 Sátoraljaújhely, Kazinczy utca 35.

Nyitva tartás:
Kedd-Péntek: 8.00 - 16.00
Szombat: 8.00 - 13.00
Vasárnap - Hétfő: -

+36 47 523 563, +36 47 324 360 (fax)
https://bv.gov.hu/hu/hirek/bortonmuzeum
saujhely.uk@bv.gov.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Történelem, régészet