Csontváry Múzeum

A magyar festészet kiemelkedő egyéniségének, Csontváry Kosztka Tivadarnak (1853–1919) a munkásságát bemutató kiállítás 1973-ban nyílt meg a Pécs belvárosában található, a századfordulón emelt eklektikus épületben. A múzeumépület építészeti stílusainak sokfélesége jól illusztrálja azt a korszakot, amely a festő szerteágazó gondolkodását, művészi inspirációit meghatározta. A kiállítás 1983-ban újabb művekkel bővült, 2011-ben pedig jelentősen átrendezték a gyűjteményt. 
Csontváry művészetében a művészettörténeti értelmezések több modern irányzat (expresszionizmus, posztimpresszionizmus, szimbolizmus, szürrealizmus stb.) stílusjegyeit vélik felfedezni, azonban jellegzetes besorolhatatlansága, sajátos, korának festészetétől elszakadó ábrázolásmódja miatt többnyire a magányos zseni kategóriáját alkalmazzák rá.
A pécsi kiállítás Csontváry festői életművét a művész önéletrajzának kronológiája alapján mutatja be. Az „iskola előtti stúdiumok”, a madarakról készült korai festmények az előtérben kaptak helyet, külön teremben láthatók a müncheni akadémián készült portrérajzok, három nagy teremben pedig – a kisebb kompozíciók mellett – az érett, monumentális főművek találhatók, közöttük a jól ismert Magányos cédrus, A Nagy Tarpatak a Tátrában és a Baalbek című festmény.
Az utolsó teremben az életmű utolsó időszakát, a megvalósulatlan festmények terveit és vázlatait tekintheti meg a látogató.7621 Pécs, Janus Pannonius utca 11.

Nyitva tartás:
Kedd–Vasárnap: 10:00–18:00

+36 72 310 544
https://www.jpm.hu/kiallitasok-programok/allando/csontvary-muzeum
art@jpm.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
210
Kiskönyvtár
223 Csontváry Múzeum

TEMATIKA

Képzőművészet

Kiállítások