Dornyay Béla Múzeum

A múzeum névadója, Dornyay Béla középiskolai tanár az 1920-as években kezdeményezte egy salgótarjáni múzeum alapítását. A város első múzeuma végül 1959-ben nyílt meg. Az intézmény napjainkban – mint megyei hatókörű városi múzeum – Nógrád megye módszertani központjaként működik.
Az intézmény 1980-ban költözött a jelenlegi, Magyar Géza által tervezett épületbe, melyet az 1927 utáni Magyarországon elsőként terveztek kimondottan múzeumnak. Az épület 2005-ben műemléki védettséget kapott. Az 1980-as évekre alakult ki a múzeum történeti tárgyi és dokumentációs gyűjteménye, valamint a képzőművészeti, irodalomtörténeti, numizmatikai kollekciók. 2011 óta zajlik az ipar- és technikatörténeti, régészeti és néprajzi gyűjtemények megalapozása.
A látogatókat két állandó kiállítás várja. A Nógrád az újkorban anyaga történeti áttekintést nyújt Nógrád megyéről, a köznemesi és vármegyei világtól a modernizáción át a háborúk és forradalmak koráig. A Dornyay Béla Múzeum Képtára pedig az intézmény képzőművészeti gyűjteményének legértékesebb egységére, a Mihályfi-gyűjteményre épül.
Mihályfi Ernő jeles publicista gyűjteményét főként a két világháború között tevékenykedő, kiemelkedő hazai, elsődlegesen avantgárd képzőművészek – például Uitz Béla, Derkovits Gyula, Mattis Teutsch János, Pór Bertalan – művei alkotják, de megtalálhatók benne sajátos életutat bejáró alkotóink (például Gulácsy Lajos, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József) festményei, grafikái is.
A 2013 júniusában a Dornyay Béla Múzeum földszinti kiállítótermében megnyílt Városi Galéria a Salgótarjánban élő és helyi kötődésű képző- és iparművészek bemutatkozásának biztosít helyet.3100 Salgótarján, Múzeum tér 2.

Nyitva tartás:
hétfő: 09:00 - 16:00
kedd - péntek: 09:00 - 17:00
szombat: 08:00 - 16:00
vasárnap: zárva

+36 32 520 700
www.dornyaymuzeum.hu
titkarsag@dornyaymuzeum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1203
Kiskönyvtár
177 Nógrádi Múzeum

TEMATIKA

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet

Történelem, régészet

Irodalom, színháztörténet

Néprajz, helytörténet

Kiállítások