Gróf Esterházy Károly Múzeum

A Gróf Esterházy Károly Múzeum két kiállítóhelye a magyarországi kékfestés történetébe, valamint a barokk főúri élet mindennapjaiba enged betekintést.
Magyarország első textilmúzeuma Pápán, a kékfestés hazai központjában nyílt meg 1962-ben, a technológiát meghonosító Kluge család egészen 1956-ig működő üzemében. A kékfestés egy különlegesen tartós, hagyományos textilfestési eljárás, amely már az 1700-as években ismert volt. A célra eredetileg a csülleng növényt, később az indigót használták, melyeket Németországban és Franciaországban szántóföldi körülmények között termeltek, s ezen növények színanyagát kinyerve, a mintát meghatározó szigetelőanyag segítségével színezték a fehér textíliákat a kellő színre.
A rezervnyomású hideg indigócsávás festés technológiáját a Kluge család hozta be Magyarországra a 18. században az akkori szászországi Sorauból (ma Żary, Lengyelország). A család 1786-ban Pápán telepedett le, s ők építtették majd száz évvel később, 1869-ben azt az eklektikus emeletes épületet (Március 15. tér 12.), amely ma a múzeumnak ad otthont. A termelés és az állandó bővülés, fejlesztés hét generáción keresztül folyt, egészen az 1956-os államosításig.
A múzeum állandó kiállításán a Kluge család kétszáz éves történetét, a kékfestés eljárását, technikai fejlődését, valamint a kékfestés 20. századi megújítójának, Bódy Irén Érdemes művésznek és akadémikusnak a munkásságát ismerhetik meg a látogatók. A kiállítótérben ezen felül rendszeresen több hónapos, változatos témájú időszaki kiállítások váltják egymást néprajzi, iparművészeti, ipartörténeti és helytörténeti témákban.
A középkori eredetű pápai várat gróf Esterházy Ferenc a 18. század derekán építtette át impozáns barokk kastéllyá, kisebb munkálatok azonban még az 1780-as évek végén is folytak. A kastélykápolna freskóit Johann Ignaz Mildorfer bécsi akadémikus művész készítette. A 20. század viszontagságait követően a megújult kastélyban 2011-ben ismét megnyitotta kapuit a reprezentatív múzeumi tereket bemutató kiállítás, ahol a látogatók bepillantást nyerhetnek a barokk főúri élet hétköznapjaiba.
Különleges, maradandó élményt nyújtanak a gyermek- és ifjúsági csoportoknak szóló interaktív foglalkozások, melyek keretében az épülettel, az Esterházy családdal, a főúri élettel és a barokk korral ismerkedhetnek meg a legfiatalabbak.8500 Pápa, Fő tér 1.

Nyitva tartás:
Április 1 – október 31-ig
hétfő kivételével naponta 9 – 17 óráig

November 1 – március 31-ig
hétfő és vasárnap kivételével 9 – 16 óráig

Zárás előtt fél órával pénztárzárás.

+36/30/637-77-40, 06/89/830-777
http://www.kekfestomuzeum.hu/
gekm@papa.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1962
Kiskönyvtár
339 Várkastély; 428 kastélykápolna

TEMATIKA

Iparművészet, népművészet

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Történelem, régészet

Vár, kastély