Esterházy-kastély

Az egykori Eszterházán álló kastély mai formáját a 18. század második felében – Esterházy „Fényes” Miklós herceg tervei és irányítása nyomán – nyerte el, szépsége és összetettsége a schönbrunni és a versailles-i kastélyéval vetekszik. Az épületegyüttes és a benne megtekinthető – berendezésükkel a kastély fénykorát, a barokk-rokokó művészet pompás világát felidéző – teremsorok, illetve az időszaki kiállítások Magyarország egyik alapvető turisztikai látnivalójává avatják az Esterházy-kastélyt.
A mai kastély helyén már a 18. század előtt is állt egy kisebb, de a főúri igényeket kielégítő reneszánsz vadászkastély, két nagy múltú magyar nemesi család, a Kanizsai, majd a Nádasdy család birtoka. Az épületet Esterházy József 1720-ban E-alakúvá alakíttatta, ám különleges, rokokó szépségét Esterházy Miklós herceg építkezéseinek köszönheti, aki 1762-től szinte haláláig bővítette, alakította az épületegyüttest és kertjét. Az új kastély körül új település született: Eszterháza, amely a hercegi családról kapta nevét. A mai Fertőd az egykori Eszterháza és Süttör falu egybevonásából alakult ki 1950-ben.
A fertődi kastély az Esterházy hercegek művészetpártoló tevékenységének köszönhetően Magyarország vezető kulturális centrumává vált a 18. században, különösen az 1768 és 1790 közötti években.
Az épület központja az emeleti díszterem (Apollo-terem) és a hozzá kapcsolódó zeneterem (Haydn-terem), valamint az alattuk található nyári ebédlő és a sala terrena. A 18. században a nyári ebédlőben s a zeneteremben játszott és vezényelte a hercegi zenekart a korszak ünnepelt zeneszerzője, Joseph Haydn, aki majd’ harminc éven át vendégeskedett Eszterházán. A kastély falai között ma is szól a zene: a nagy sikerű komolyzenei koncertek mellett 2013-tól az Eszterházi vigasságok koncertsorozat a komolyzenei élet világsztárjai mellett a jazz világának csillagait is Eszterházára hozza.
A II. világháború súlyos nyomokat hagyott a kastélyon, de a 2009-től kezdődő felújítási munkálatok révén a mai látogatók számára mindez már csak történelem, s az épületegyüttes lassan újra rokokó pompájában ragyog.9431 Fertőd, Joseph Haydn út

Nyitva tartás:III. 15.–X. 31.: Kedd– Vas: 10:00–18:00, XI. 2.–III. 14.: Pént–Vas: 10:00–16:00

+36 99 537 640; +36 (20) 400 93 06
http://www.eszterhaza.hu/
titkarsag@eszterhaza.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
819
Kiskönyvtár
017 Esterházy-kastély; 109 Kstélypark

TEMATIKA

Iparművészet, népművészet

Vár, kastély