Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum – Esterházy-palota

Jogelődje révén a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum az ország legkorábbi alapítású vidéki múzeuma. Az intézmény jelenleg kilenc állandó és két időszaki kiállítóhelyet kezel.

A három utca közé ékelődő, belső udvaros épülettömb a XVIII. század második felében nyerte el mai formáját. Építtetője, gróf Esterházy Gábor közepkori eredetű apró házak összeépítésével alakíttatta ki impozáns városi palotáját. 1997-re készült el az épület teljes felújítása, 2005 óta pedig az egyik legszínvonalasabb magyar magángyűjtemény, a Radnai-gyűjtemény otthona.

Dr. Radnai Béla (1891–1962) ezer darabot is meghaladó, páratlan gyűjteményének törzsét az 1920-as évektől szerveződő Gresham-kor tagjainak és művészbarátainak két világháború közötti festészeti, szobrászati es grafikai alkotásai képezik.

A gyűjteményben megtalálhatók emellett a szecesszió és a posztimpresszionizmus érzésvilága által áthatott Rippl-Rónai József érett, késői munkái, valamint az expresszionizmus és a kubizmus tapasztalatait szociális helyzetelemző képein összegző Derkovits Gyula festményei is. Személyes kapcsolatai révén Radnai olyan kiváló művészektől vásárolt meghatározó műveket, mint Szőnyi István, Egry József vagy Medgyessy Ferenc.

A gyűjtő figyelme a kevésbé reprezentatív műfajokra is kiterjedt. Előszeretettel gyűjtötte Ferenczy Béni, Madarassy Walter, Pátzay Pál, Medgyessy Ferenc érméit és kisplasztikáit, valamint a fiatal generációhoz tartozó, akkor még szinte ismeretlen Bartha László, Elekfy Jenő, Gallé Tibor, Halápy János, Hincz Gyula, Koffán Károly és Szalay Lajos rajzait, vízfestményeit.

Fruhmann Antal győri kályhásmester végrendeletében lakóházát és műhelyét a város múzeumára hagyta; a Kiss János utca 9. szám alatt működő kályhamúzeum egyedülálló az országban. A győri születésű Kovács Margit kerámiaművésznek az Apáca utca sarkán álló, klasszicista stílusban épült Kreszta-házban kialakított állandó kiállítás állít emléket.

A múzeum lapidáriuma a Bécsi kapu tér 5. szám alatt, a Sforza-félbástya kazamatáiban és udvarán látható. Az erődítmény kazamata-folyosója a Győrben és környékén előkerült római kori sírköveknek, szarkofágoknak, mérföldköveknek és egyéb kőemlékeknek, valamint Horváth József téglagyűjteményének ad otthont.

A Vasilescu-gyűjtemény állandó kiállításkent 2006 nyarán nyitotta meg kapuit az 1870-ben, a historizmus szellemében épült es erre a célra teljesen felújított újvárosi neológ Zsinagógában. A Napóleon ház és a Rómer-ház időszaki kiállításoknak ad otthont.9021 Győr, Király utca 17.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–18:00

+36-96/322-695
www.romer.hu/esterhazy-palota
titkarsag@romer.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet