Magyar Fotográfiai Múzeum

Habár az az igény, hogy a közéleti szereplők és a történelmileg fontos épületek fotóit összegyűjtsék, már az 1860-as években jelentkezett, a Magyar Fotóművészek Szövetségének Fotótörténeti Gyűjteménye csak 1957-ben jött létre. A fényképészmesterekhez intézett felhívások nyomán folyamatosan gyarapodó gyűjtemény 1991-ben talált állandó tárolóhelyre és kiállítótérre Kecskeméten, egy vendéglőből ortodox zsinagógává átalakított műemlék jellegű épületben.
A Magyar Fotográfiai Múzeum az ország egyetlen, a fotográfiákat műtárgyként gyűjtő, azokat tudományosan feldolgozó és kiállító gyűjteménye. Félmilliót is meghaladó gazdag tárgyi anyaga több százezer pozitív és negatív kép mellett fényképészeti tárgyi emlékekből, érmékből és írott dokumentumokból áll.
Az intézmény állandó kiállítása a fényképezés technikai hátterének múltját és jelenét mutatja be. A látványraktár-szerűen berendezett tárlat az utazó kameráktól és a sztereó-fényképezőgépektől a digitális masinákig és nagyítógépekig válogat a gyűjtemény állományából, illetve különböző fotográfusok hagyatékából is szemezget.
A múzeum hatalmas gyűjteményét évente öt-hat külföldi és ugyanennyi hazai vonatkozású időszakos tárlaton igyekszik bemutatni. Az impozáns kollekció legjelentősebb tárgyegyüttesei közé tartozik az André Kertész-hagyaték, Moholy-Nagy László több mint száz felvétele és Kepes György fotói, de több magyar származású, külföldön ismeretséget szerzett fotós, mint például Robert Capa, Brassaï, Paul Almásy, Martin Munkácsi művei is jelentős számban találhatók meg a gyűjtemény anyagában. A magyar kollekciót illetően a múzeum a teljességre törekszik, minden korból és irányzatból, több mint félezernyi alkotótól őriz fotókat vagy teljes hagyatékokat.
Itt található az ország egyetlen fotográfiai szakmai könyvesboltja és antikváriuma is. A múzeum működését teljes egészében a Magyar Fotográfiai Alapítvány finanszírozza; az intézmény a kiállítási és gyűjtési feladatok betöltésén túl többek között fényképek vételével és eladásával, értékbecsléssel és restaurálással is foglalkozik.6000 Kecskemét, Katona József tér 12.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Szo: 12:00–17:00

+36 76 483 221, +36 20 263 2632
www.fotomuzeum.hu
fotomuzeum@fotomuzeum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
382
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet